Ευλογιά των πιθήκων : Στα 50 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 50 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην χώρα μας βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας .

Ειδικότερα και σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ,  ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 50 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2022.

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 16 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 18.960 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λοίμωξη από ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης 

Ανησυχία ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων- Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Παραλλαγή Όμικρον:Έως και 1.000 φορές πιο επικίνδυνοι για μετάδοση οι φορείς της 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.