Πολλές είναι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχοφυΐας, όμως καποιες βλέπουν συχνά πολλές τρίχες στο πηγούνι τους. Μάλιστα αναρωτιούνται αν αυτό είναι φυσιολογικό ή έχουν κάποια ασθένεια. Το ερώτημά τους έχει πολλές απαντήσεις, όμως ειδικότερος όλων να απαντήσει είναι ο γιατρός.
Όσο για το γιατί μερικές γυναίκες εμφανίζουν αυτές τις τρίχες και άλλες όχι, αυτό οφείλεται συχνά στη γενετική, είπε η Δρ Angela Lamb, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Εάν αναπτύσσεις ανεπιθύμητες τρίχες και η μητέρα, η αδερφή ή η γιαγιά σου το έκανε επίσης, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτό το είδος τριχοφυΐας εμφανίζεται στην οικογένεια.
Δείτε 10 λόγους που οι γυναίκες βγάζουν τρίχες στο πηγούνι
Ορμονικές διαταραχές
Εάν έχουν εμφανιστεί αυτές οι τρίχες στο πρόσωπό σας πιθανώς να πάσχετε από ένα σύνδρομο γνωστό και ως υπερτρίχωση, που προκαλείται από την αυξημένη παραγωγή αντρικών ορμονών. Θα παρατηρήσετε και συμπτώματα όπως τριχόπτωση, μείωση του μεγέθους του στήθους και εμβάθυνση της φωνής.
Ηλικία
Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και συνδέεται με ορμονική διαταραχή. Όταν οι ορμόνες σας ισορροπήσουν, οι τρίχες αυτές θα μεγαλώνουν πιο αργά και τελικά θα σταματήσουν.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Εάν έχετε τρίχες στο πηγούνι, ακμή, ακανόνιστες περιόδους, αύξηση βάρους και προβλήματα γονιμότητας, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας.
Το σύνδρομο Cushing
Το σύνδρομο αυτό έχει να κάνει με μια ασθένεια που προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό θα αυξήσει τις τρίχες στο πρόσωπο, αύξηση βάρους, ραγάδες και μυική αδυναμία
Βάρος
Η απότομη απώλεια ή αύξηση του βάρους μπορεί να είναι η αιτία των τριχών αυτών. Η παχυσαρκία επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα παράγει ορμόνες και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν.
Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων
Αυτή η ασθένεια κάνει το σώμα να παράγει περισσότερες ανδρικές ορμόνες. Αυτή η πάθηση προκαλεί επίσης υπογονιμότητα και καθυστερημένη εφηβεία.
Εγκυμοσύνη
Μην ανησυχείτε εάν τις έχετε ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη, γιατί οι ορμόνες χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να επανέλθουν. Εάν όμως τις έχετε και μετά από 1 χρόνο, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Φαρμακευτική αγωγή
Μερικές αγωγές, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας, στεροειδή και φάρμακα για την επιληψία μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ανάπτυξη τριχών.
Τα αντισυλληπτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ορμόνες και να βγάλετε αυτές τις ενοχλητικές τρίχες.
Γονίδια
Μερικές ομάδες ανθρώπων έχουν την τάση να βγάζουν περισσότερες τρίχες από άλλους.
Τις βγάζετε σε υπερβολικό βαθμό
Το να τις βγάζετε σε υπερβολικό βαθμό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
Μπορείτε να δοκιμάσετε θεραπεία με λέιζερ ή άλλες επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά.
Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας για τις τρίχες στο πηγούνι σας. Φυσικά ένα τσεκ απ είναι απαραίτητο.
Μπορεί να σας δείξει αν πάσχετε από κάποια ασθένεια ή να σας απαλλάξει από αυτό το φόβο. Μην αμελείτε την υγεία σας, καθώς πλήθος ασθενειών φαίνονται στο πρόσωπο και το σώμα μας.
Πώς όμως θα απαλλαγείς από αυτές;
Υπάρχουν πολλοί ασφαλείς τρόποι για να αφαιρέσεις την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα του προσώπου: το τσιμπιδάκι, η αποτρίχωση με κερί, η κλωστή ή η αποτριχωτική κρέμα. Εάν ανησυχείς ότι κάποια από αυτές τις τεχνικές θα κάνει τις τρίχες πιο πυκνά, μπορείς να χαλαρώσεις: «Είναι μύθος», αναφέρει η Δρ. Lamb.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί ακόμη και το αντίθετο: η αποτρίχωση με κερί, το τσιμπιδάκι ή το νήμα μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των τριχών, επειδή ορισμένα τριχοθυλάκια καταστρέφονται από τη διαδικασία αφαίρεσης και σταματούν να παράγουν τρίχες, είπε.
Διαβάστε επίσης
Θερμοπληξία: Δώστε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα
Αυτά τα μέρη του σώματος πρέπει να πλένονται καθημερινά, λένε οι ειδικοί