Έρευνα Metron analysis: Οι μισοί περιμένουν επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος του χρόνου

Τη συλλογική εμπειρία των Ελλήνων για την πανδημία επιχειρεί να καταγράψει έρευνα της Metron Analysis η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών, στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου και σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Τα αποτελέσματα παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς.

Το ΕΣΥ πυλώνας κοινωνικής συνοχής

Πάνω από δυο στους τρεις, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. «Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το απροσδιόριστο της εξόδου από την κρίση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό στην συνείδηση της κοινής γνώμης και αποτελεί πυλώνα στήριξης της κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ είναι ισχυρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε ο κ. Φαναράς.

Στην ερώτηση για το ποιοι βοηθούν περισσότερο, υψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί. Χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι ιερωμένοι.

Πότε θα τελειώσουν όλα αυτά; 

«Παρά την ψυχολογική και λογική νίκη των εμβολίων, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονικό τέλος της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε: «Ενώ τον περασμένο Απρίλιο οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τώρα για τους περισσότερους το τέλος αυτής της ιστορίας γίνεται θολό και απροσδιόριστο».

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%. Μόνο στις ηλικίες από 65 ετών και άνω οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί η κρίση αυτή να αντιμετωπισθεί συντομότερα. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά “μάλλον ναι” στο σχετικόΦ ερώτημα και το 13% μάλλον όχι, ενώ ένα 4% απαντά “δεν ξέρω δεν απαντώ”.

Οι απόψεις για τα εμβόλια

Πάνω από 8 στους 10 (83%) θεωρούν ότι ο εμβολιασμός θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% και συντελεί στην αίσθηση αβεβαιότητας είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια και το 24% εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν έχει διαχειριστεί σωστά την κατανομή των εμβολίων ενώ ένα 5% θεωρεί ως πρόβλημα την διαφορετική ποιότητα των εμβολίων.

Οι απόψεις για τους χειρισμούς κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες, και το 54% ότι δεν βοηθά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης. Η ιδεολογική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν τις απόψεις. Η κοινή γνώμη φαίνεται διαμοιρασμένη. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο πιο δυσαρεστημένος δηλώνει. Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το έχει θετική άποψη και το 45% ότι είναι αρνητικός.

Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά. Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85% την αξιολογεί θετικά.

Τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή. Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη Άνοιξη σε αντίστοιχη έρευνα του ευρωβαρόμετρου, ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.

Στο ερώτημα εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ο ένας στους δυο πολίτες, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται.

«Θεωρώ το 49% πολύ υψηλό ποσοστό χωρίς να υποτιμώ στις σημερινές συνθήκες ότι το 46% που στέκεται απέναντι, και είναι σημαντικό το πως θα μπορούσε να υπάρξει ενιαία στάση και ομοψυχία για την αντιμετώπιση της συγκυρίας», σημείωσε ο κ. Φαναράς.

Κριτική στην αντιπολίτευση 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις.

Το 31% πιστεύει ότι βοηθούν με την κριτική τους να βελτιωθούν τα πράγματα και το 66% ότι δεν βοηθούν.

Τέλος, το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.

Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά την ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%.

Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα της METRON ANALYSIS

 

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.