Νέο βιβλίο του γιατρού Γ. Ρηγάτου για τις ψυχικές νόσους και τον εγκλεισμό

Μια άλλη οπτική των ψυχικών νόσων «αναδύει» με την πένα του ο γιατρός-λογοτέχνης Γεράσιμος Α. Ρηγάτος, στο νέο του συγγραφικό εγχείρημα «Λογοτέχνες με Ψυχική Νόσο και Εγκλεισμό», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.

Μελέτες αναφερόμενες σε λογοτέχνες που βίωσαν ψυχική νόσο και εγκλεισμό

Πρόκειται για πέντε μελέτες αναφερόμενες σε λογοτέχνες που βίωσαν ψυχική νόσο και ψυχιατρικό εγκλεισμό. Όλοι τους αντιμετώπισαν όχι μόνο τους φρικτούς εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά και τη βαναυσότητα του πλήθους, για να εγκλεισθούν τελικά σε ιδρύματα με
θεραπευτικές προθέσεις, αλλά με τις αντικειμενικές δυσχέρειες της εποχής τους
και της φύσης των παθήσεων.
Το θέμα των λογοτεχνών που πέρασαν το κατώφλι της πραγματικότητας και βρέθηκαν στον κόσμο της τρέλας, είτε διάβηκαν το σύνορο μία φορά είτε πηγαινοέρχονταν, πάντοτε γοήτευε, πιθανώς γιατί το έργο τους αποτελεί, αν όχι μαρτυρία, πάντως έναν οδο δείκτη και μία καταγραφή, λίγο-πολύ κρυμμένη ή υφέρπουσα,του παράξενου ταξιδιού τους.
Η ποιητική μετάπλαση της εμπειρίας τους μας συναρπάζει για έναν ακόμη λόγο: το υψιπετές, το έργο τέχνης, βρίσκεται σε απόστασηασφαλείας από εμάς και την πραγματικότητά μας, τη συνείδησή μας μέσα της, δηλαδή ό,τι πιο σίγουρο διαθέτουμε στη ζωή.
Ό συγγραφέας του βιβλίου εξετάζει τις περιοχές όπου η ζωή και το έργο πέντε λογοτεχνών (Γ.Βιζυηνός, Γ.Βώκος, Γ.Ζάρκος, Μ.Μητσάκης καιΡ. Φιλύρας) συγκινούν ακόμη και σήμερα. Χωρίς καμία διάθεση απλούστευσης ωραιοποίησης και έχοντας στο νου του τη δυσκολία του εγχειρήματος, φωτίζει στοιχεία ή στιγμές από το έργο τους, που ίσως έγιναν πλουσιότερες από το βάθος των ψυχονοητικών τους εμπειριών.
Το βιβλίο κοσμείται με προσωπογραφίες των πέντε λογοτεχνών που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης, καθηγητής της ΑΣΚΤ, Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Λίγα λόγια για τον γιατρό -λογοτέχνη Γεράσιμο Ρηγάτο 

Ό Γεράσιμος Α. Ρηγάτος εργάσθηκε ως γιατρός ειδικότητας Παθολόγου- Όγκολόγου επί 40 χρόνια, πολλά από τα οποία ως Διευθυντής στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».
Εκτός από το επιστημονικό, έχει πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο στους τομείς της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ιατρικής, καθώς και στην πεζογραφία.
Για το συγγραφικό έργο του έχει τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του ΕΚΠΑ, με το χρυσό μετάλλιο «Γρηγόριος Ξενόπουλος» (δύο φορές), με έπαινο «Μάρκος Αυγέρης» και με το βραβείο «Αγις Θέρος» από την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών», με υποτροφία από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, με βραβείο Α΄ τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών και με άλλες διακρίσεις.
Πρόσφατα εορτάστηκαν τα 42 χρόνια συγγραφικού του έργου.

Διαβάστε επίσης

Κακοποίηση γυναικών: Πώς θα γίνει πιο ισχυρή η καταγγελία – Αποφύγετε τα 3 συχνότερα λάθη τις πρώτες ώρες

Πέθανε ο τελευταίος άνθρωπος που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.