Τη σκληρή εποχή της COVID-19 η κατάχρηση της οθόνης προκάλεσε σε πολλούς ψυχική δυσφορία. Ουδείς αμφισβητεί ότι τις μέρες του εγκλεισμού – που έμοιαζαν ατέλειωτες – η οθόνη μας κράτησε συντροφιά.
Μας ενημέρωσε, μας προβλημάτισε, μας ψυχαγώγησε, μας έφερε σε virtual επαφή με οικογένεια, με φίλους, αλλά και με αγνώστους. Όμως όλο αυτό δεν ήταν χωρίς επιπτώσεις, ειδικά μεταξύ των νέων ενηλίκων.
Ο αυξημένος χρόνος προβολής στη διάρκεια της πανδημίας συσχετίστηκε με την αύξηση της δυσφορίας, που σχετίζεται με τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Saint James στο Saint Vincent της Καραϊβικής.
Η αύξηση του χρόνου, που αφιερώθηκε στην ψυχαγωγία μέσω της οθόνης, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των μέτρων καθολικής απαγόρευσης, επέφερε αύξηση στο άγχος.
“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι η πανδημία δεν επηρέασε απλώς τους ανθρώπους σωματικά, αλλά και συναισθηματικά και διανοητικά, με διάφορες ομάδες να επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Michelle Wiciak.
“Επαναλαμβάνει ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια καταστροφικών εποχών”.
Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες εμφάνισαν κατάθλιψη, με πάνω από το 70% από αυτούς να αντιμετωπίζει όλες τις μορφές της, από την ήπια έως τη σοβαρή.
Το 70% των συμμετεχόντων στην μελέτη παρουσίασε ήπιο έως σοβαρό άγχος και λίγο πάνω από το 30% θα μπορούσε ενδεχομένως να πληροί τα κριτήρια για διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Στη μελέτη συμμετείχαν 294 άτομα, ηλικίας από 18 έως 28 ετών.
Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο World Microbe Forum, που θα πραγματοποιείται αυτές τις μέρες.