Πώς επιβαρύνει την υγεία και τον μεταβολισμό το καθημερινό, πρόχειρο φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό, μπορεί να μοιάζει εύκολη λύση σε μέρες πίεσης, όμως η καθημερινή κατανάλωση δεν αργεί να αφήσει το αποτύπωμά στο σώμα. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ο οργανισμός αρχίζει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, φλεγμονής και δυσλειτουργίας, τα οποία κλιμακώνονται όσο η συνήθεια γίνεται τρόπος ζωής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πρόχειρο φαγητό (junk food), δεν επηρεάζει μόνο τη ζυγαριά αλλά και κρίσιμες λειτουργίες, από τον εγκέφαλο μέχρι τη ρύθμιση των ορμονών, μετατρέποντας σταδιακά ένα γρήγορο γεύμα σε μόνιμη υγειονομική απειλή.

Πώς αντιδρά ο μεταβολισμός

Το πρόχειρο φαγητό είναι συνήθως πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και θερμίδες που απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι που εξαντλεί το πάγκρεας και μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Μέσα σε λίγες μέρες, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση, ενώ η κατακράτηση υγρών επιβαρύνει την καρδιά και τα αγγεία.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι το πρόχειρο φαγητό δρα άμεσα στις ορμόνες της ευχαρίστησης, δημιουργώντας έναν κύκλο θέλησης για ακόμα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα. Η καθημερινή κατανάλωση μειώνει την ευαισθησία της ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για το ίδιο αίσθημα απόλαυσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναφέρουν μειωμένη συγκέντρωση, κακή μνήμη ή διαταραχές διάθεσης όταν η διατροφή τους βασίζεται σε πρόχειρο φαγητό.

Τι συμβαίνει στο μικροβίωμα του εντέρου

Το έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ρυθμίζουν την πέψη, την άμυνα και την παραγωγή ορμονών. Το πρόχειρο φαγητό, με την απουσία φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, διαταράσσει αυτή την ισορροπία. Μέσα σε εβδομάδες μειώνεται ο αριθμός των «καλών» βακτηρίων και αυξάνονται εκείνα που συνδέονται με φλεγμονή, παχυσαρκία και πεπτικά προβλήματα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Διατροφικής Βιοχημείας στο King’s College London, Dr. Tim Spector, «Ακόμη κι αν κάποιος δεν παίρνει άμεσα κιλά, το πρόχειρο φαγητό προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που λειτουργούν σωρευτικά. Επηρεάζει το μικροβίωμα, αυξάνει τη φλεγμονή και επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σε βαθμό που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε μέχρι να είναι αργά».

Σύμφωνα με τον Dr. Spector, « Η περιστασιακή κατανάλωση junk food δεν αποτελεί πρόβλημα. Η καθημερινή όμως χρήση του ως κύριο γεύμα αφήνει βαθύ αποτύπωμα στον οργανισμό. Από την ορμονική ισορροπία μέχρι την καρδιαγγειακή λειτουργία, κάθε σύστημα επηρεάζεται. Κι αν κάτι αποδεικνύουν οι αριθμοί, είναι πως το σώμα δεν ξεχνά ποτέ τις μικρές, επαναλαμβανόμενες επιλογές της μέρας».

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Οι επιστήμονες εντοπίζουν μια κρυφή αιτία αύξησης βάρους από το σογιέλαιο

Clean Mediterranean Diet: Η νέα εκδοχή της μεσογειακής διατροφής που κάνει θραύση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.