Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα λάιμ προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητικά οφέλη που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, την ενίσχυση της υγείας του δέρματος, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη των λίθων στα νεφρά.
Τα λάιμ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες και ζάχαρη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα λάιμ διαμέτρου 5 εκατοστών περιέχει περίπου:
- 20 θερμίδες
- 7 γραμμάρια υδατανθράκων
- 0,1 γραμμάρια λίπους
- 1,9 γραμμάρια φυτικών ινών
- 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 1,3 χιλιοστόγραμμα νατρίου
- 1,1 γραμμάρια ζάχαρης.
Ένα μόνο λάιμ παρέχει επίσης 19,5 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 22% της ημερήσιας αξίας σας (DV).
Τα θρεπτικά συστατικά στα λάιμ μπορούν να βοηθήσουν:
1. Μείωση φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας σε ασθένειες και τραυματισμούς. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια, η οποία μπορεί να συμβάλει σε:
- Πεπτικά προβλήματα
- Κακή ανοσοποιητική λειτουργία
- Χρόνιος πόνος
- Καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα
- Προβλήματα ψυχικής υγείας
- Δερματικά προβλήματα και επιταχυνόμενη γήρανση
Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, γιατί εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη.
Τα λάιμ περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη μόρια που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής.
2. Ενίσχυση τους ανοσοποιητικού
Η βιταμίνη C στα λάιμ υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης.
Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
3. Πρόληψη των λίθων στα νεφρά
Τα λάιμ και άλλα εσπεριδοειδή περιέχουν κιτρικό άλας και βιταμίνη C, τα οποία μπορούν να διασπάσουν ή να αποτρέψουν τις πέτρες στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται όταν τα ούρα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ασβεστίου, οξαλικών ή άλλων μετάλλων.
4. Προστασία από κυτταρική βλάβη
Τα λάιμ — όπως και άλλα εσπεριδοειδή — περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο DNA που συμβάλλουν σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων όπως η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Τα λάιμ δεν μπορούν να προστατεύσουν από αυτές τις αλλαγές από μόνα τους, αλλά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή αν προσπαθείτε να ενισχύσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχουν:
- Φλαβονοειδή
- Εσπεριδίνη (βρίσκεται στο φλοιό και τη φλούδα)
- Λιμονοειδή
- Βιταμίνη C
- Κερσετίνη
5. Διαχείριση του σακχάρου
Τα λάιμ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορείτε να τα φάτε χωρίς να ανησυχείτε για την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας. Μάλιστα, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συμπεριλαμβάνει τα λάιμ στη λίστα της με τα «superstar foods» για άτομα με διαβήτη.
Βέβαια, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ένα κοκτέιλ μαργαρίτα.

6. Ενισχύει την υγεία του δέρματος
Η βιταμίνη C στα λάιμ βοηθά στον σχηματισμό κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλο το σώμα σας. Άλλωστε, οι οροί βιταμίνης C είναι μια δημοφιλής επιλογή για το δέρμα.
Είναι καλύτερα από τα λεμόνια;
Τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν πολύ παρόμοια θρεπτικά συστατικά. Από άποψη υγείας, το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο».
Αλλά όταν πρόκειται για τη χρήση λεμονιών και λάιμ στο φαγητό σας, δεν είναι απαραίτητα εναλλάξιμα. Τα λεμόνια μπορεί να είναι ελαφρώς πιο γλυκά και πιο μαλακά, ενώ τα λάιμ τείνουν να είναι πιο ξινά.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία



















