Ακούς μουσική στην οδήγηση; Μάθε πώς επηρεάζει το στρες και την ασφάλεια

Σημαντικές ενδείξεις ότι η μουσική κατά την οδήγηση μπορεί να λειτουργήσει ως «φυσικό αγχολυτικό» φέρνει στο φως σειρά διεθνών ερευνών. Όπως δείχνει μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes και το Πανεπιστήμιο της Πάρμας, η ακρόαση μουσικής πίσω από το τιμόνι μειώνει τις διακυμάνσεις του καρδιακού ρυθμού και περιορίζει τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στον οργανισμό.

Ωστόσο, τα οφέλη αυτά δεν εξαρτώνται μόνο από την επιλογή τραγουδιών ή την ισχύ του ηχοσυστήματος. Ο θόρυβος από το περιβάλλον –κυρίως ο κινητήρας, οι τροχοί και η κακή ποιότητα οδοστρώματος– μπορεί να ακυρώσει την αγχολυτική επίδραση της μουσικής, προκαλώντας ένταση, αποσπώντας την προσοχή και αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης στον εγκέφαλο.

Οι ήχοι του δρόμου ανεβάζουν την πίεση

«Ο ανεπιθύμητος θόρυβος προκαλεί σωματικό στρες, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενεργοποιεί την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη. Όταν ο οδηγός εκτίθεται σε συνεχή ηχητικά ερεθίσματα –όπως θορύβους από τον κινητήρα ή την κυκλοφορία– ενεργοποιείται ο μηχανισμός μάχης ή φυγής», εξηγεί η δρ. Sarah Barnwell, ερευνήτρια στο University College London με εξειδίκευση στην επίδραση του ήχου στην ψυχοσωματική υγεία.

Σύμφωνα με την ειδικό, «η μουσική βοηθά στο να εξισορροπηθεί αυτή η φυσιολογική αντίδραση, αλλά μόνο όταν ακούγεται με καθαρότητα και χωρίς παρεμβολές από εξωτερικούς ή εσωτερικούς ήχους».

Η ηχομόνωση δεν είναι πολυτέλεια,  είναι υγεία

Έρευνα της Seat δείχνει ότι πάνω από το 53% των οδηγών θεωρούν πως η μουσική στο αυτοκίνητο τους φτιάχνει τη διάθεση για όλη την ημέρα, ενώ το 42% δηλώνουν ότι τη χρησιμοποιούν συνειδητά για να μειώσουν το άγχος τους. Ωστόσο, το είδος της μουσικής, η ένταση, αλλά και η ποιότητα του ήχου καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Η ποιότητα της ακουστικής εμπειρίας επηρεάζεται καθοριστικά από την ηχομόνωση του οχήματος. Καθώς πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν το βάρος των οχημάτων για λόγους οικονομίας και κατανάλωσης, η ηχομόνωση είναι συχνά ο πρώτος τομέας που πλήττεται. Παρ’ όλα αυτά, κατασκευαστές όπως η Harman Kardon, η Bose και η Bang & Olufsen συνεχίζουν να επενδύουν σε προηγμένα συστήματα ήχου, με στόχο να ενισχύσουν την ηρεμία και τη συγκέντρωση του οδηγού.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές θορύβου στο αυτοκίνητο

  • Ο κινητήρας: κυρίως σε αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας ή χωρίς κάλυμμα ήχου
  • Τα ελαστικά και η ανάρτηση: κραδασμοί που ενισχύονται από κακής ποιότητας οδοστρώματα
  • Ο αεροδυναμικός θόρυβος: εμφανίζεται σε υψηλές ταχύτητες
  • Ήχοι καμπίνας: όπως το τρίξιμο πλαστικών, ο θόρυβος από τον κλιματισμό ή ο «θόρυβος» από κακής ποιότητας ραδιοφωνικό σήμα

Μουσική με μέτρο 

Η επιλογή της μουσικής παίζει επίσης ρόλο. Οι οδηγοί επιλέγουν συχνά λίστες με γνώριμα, ρυθμικά τραγούδια που προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου. Η ένταση πρέπει να είναι μέτρια – ούτε πολύ χαμηλή ώστε να καλύπτεται από εξωτερικούς ήχους, ούτε τόσο υψηλή ώστε να προκαλεί υπερδιέγερση ή απώλεια συγκέντρωσης.

Η μουσική στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι σύμμαχος στη μείωση του άγχους και στην ασφαλέστερη οδήγηση, αρκεί να συνοδεύεται από καλή ηχομόνωση και σωστή ρύθμιση της έντασης. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει λύσεις, όμως η ενημέρωση του οδηγού παραμένει καθοριστική.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου στα παιδιά – Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Στη Λέσβο το «προΣfΕΕρουμε», από ΣΦΕΕ και ΕΕΣ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.