Οι καλύτεροι σπόροι και η σωστή στιγμή για την κατανάλωσή τους

Οι σπόροι, είναι πλέον παντού στις συνταγές υγιεινών γευμάτων καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Υποστηρίζουν την πέψη, βοηθούν στη διαχείριση και την απώλεια βάρους, ενισχύουν τη γενικότερη υγεία, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επιπλέον το μυστικό είναι να ξέρετε ποια ώρα της ημέρας, είναι καλύτερο να τους καταναλώνετε.

1. Σπόροι chia

Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σχετίζονται με τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Έχουν πολλές φυτικές ίνες, επομένως βοηθούν στην πέψη και σας κρατούν χορτάτους, ενώ συμβάλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: Πρωί με άδειο στομάχι ή με το πρωινό.

Μουλιάστε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia σε νερό όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Προσθέστε σε smoothies, πουτίγκες, βρώμη ή νερό αποτοξίνωσης.

2. Σπόροι κολοκύθας

Είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο (υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος), σε μαγνήσιο, (βοηθά στη διαχείριση του άγχος και του ύπνου).

Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: 1 έως 2 κουταλιές της σούπας ως σνακ το μεσημέρι ή το βράδυ. Ταιριάζουν επίσης σε σαλάτες.

3. Λιναρόσποροι

Πλούσιοι σε λιγνάνες, υποστηρίζουν την ορμονική ισορροπία, ειδικά στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Cancer. Επίσης, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.
Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: 1 κουταλιά της σούπας ψημένοι λιναρόσποροι σε smoothie το πρωί ή με το μεσημεριανό γεύμα.

4. Ηλιόσποροι

Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε για λαμπερή επιδερμίδα και αντιγηραντικά οφέλη και σε σελήνιο, το οποίο ενισχύει την ανοσία.

Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: 1 κουταλιά της σούπας ωμούς ή ψητούς ηλιόσπορους ως απογευματινό σνακ ή με βρώμη η σε σαλάτα.

5. Κινόα

Περιέχει πλήρη φυτική πρωτεΐνη (και τα 9 αμινοξέα), δεν έχει γλουτένη και είναι εύπεπτη. Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal Of Gastroenterology, τονίζεται ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων κινόα την ημέρα διαπιστώθηκε πως είναι ασφαλής και καλά ανεκτή από άτομα με κοιλιοκάκη, μια ασθένεια που προκαλείται από ανοσολογική αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης.

Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: Ξεπλύνετε καλά και μαγειρέψτε τη σαν ρύζι για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας. Μισό με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα μπορεί να καταναλωθεί στη σαλάτα ή ως υποκατάστατο ρυζιού.

6. Σουσάμι

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βοηθά στον μεταβολισμό.

Καλύτερη ώρα για κατανάλωση: Το βράδυ ή τον χειμώνα.

Φροντίστε να απολαμβάνετε αυτούς τους υγιεινούς σπόρους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και να προσέχετε τη μερίδα. Η υπερβολική κατανάλωση υγιεινών σπόρων μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα, καθώς και σε αύξηση βάρους.

 

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής με τζίνσενγκ και σοκολάτα

Χλώριο, αλάτι και ήλιος: Πώς επιδρούν στην ψωρίαση;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.