Ο παγωμένος καφές, μπορεί να μοιάζει με το τέλειο ξεκίνημα για μια καλοκαιρινή μέρα ή με την απόλυτη απογευματινή δόση δροσιάς. Σύμφωνα όμως με ειδικούς στη διατροφή, ο τρόπος παρασκευής, οι προσθήκες και η συχνότητα κατανάλωσης μπορούν να μετατρέψουν έναν παγωμένο καφέ σε μια ανεπαίσθητη πηγή περιττών θερμίδων, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.
Ο ίδιος ο καφές δεν παχαίνει
«Ο μαύρος καφές, ακόμη και σε κρύα μορφή, περιέχει λιγότερες από 5 θερμίδες ανά φλιτζάνι», σημειώνει η Dr. Sarah Brewer, γιατρός και σύμβουλος διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το πρόβλημα αρχίζει όταν προσθέτουμε ζάχαρη, σιρόπια γεύσης, κρέμα ή γάλα πλήρες σε λιπαρά. Τότε, το ρόφημα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις θερμίδες ενός επιδορπίου».
Σύμφωνα με έρευνα του Harvard, πολλά καφέ ροφήματα τύπου iced latte ή frappuccino, ειδικά από μεγάλες αλυσίδες, περιέχουν μεταξύ 250-500 θερμίδων ανά ποτήρι, με έως και 50 γρ. ζάχαρης , σχεδόν διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τις γυναίκες (25 γρ.).
Απόλαυση ή θερμιδική παγίδα;
Η Lisa Moskovitz, διατροφολόγος και CEO του New York Nutrition Group, προειδοποιεί ότι «η κατανάλωση iced coffee με γάλα πλήρες, γλυκαντικά σιρόπια και toppings σαντιγί μπορεί να προσθέσει μέχρι και 2.000 θερμίδες την εβδομάδα, εάν πίνεται καθημερινά, ποσότητα που ισοδυναμεί με 0,5 έως 1 κιλό αύξησης σωματικού βάρους τον μήνα, αν δεν αντισταθμιστεί».
Τι προτείνουν οι ειδικοί;
- Αποφύγετε τη ζάχαρη: Αντικαταστήστε με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια, ερυθριτόλη).
- Επιλέξτε φυτικά ροφήματα (αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης) ή γάλα χαμηλών λιπαρών.
- Αποφύγετε σαντιγί, σιρόπια, καραμέλα ή σοκολάτα.
- Προσέξτε το μέγεθος: Τα μεγάλα ποτήρια περιέχουν συχνά διπλάσια ποσότητα καφέ και θερμίδων.
Επηρεάζει τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους;
Η καφεΐνη, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να έχει ήπια διεγερτική επίδραση στον μεταβολισμό. Ωστόσο, όταν ο καφές φορτώνεται με ζάχαρη και λιπαρά, το θερμιδικό πλεόνασμα υπερκαλύπτει οποιοδήποτε μεταβολικό όφελος.
«Ένα ρόφημα 400 θερμίδων είναι πολύ δύσκολο να “καεί” με μια σύντομη βόλτα ή καθημερινές δραστηριότητες», εξηγεί η Dr. Brewer. «Η πρόσληψη τέτοιων ροφημάτων σε τακτική βάση είναι από τις πιο ύπουλες αιτίες αύξησης βάρους, γιατί ο εγκέφαλος δεν τα “μετρά” όπως ένα γεύμα».
Ο παγωμένος καφές, αν καταναλώνεται σωστά, μπορεί να είναι μια απολαυστική και ασφαλής επιλογή για το καλοκαίρι. Όμως, η προσθήκη ζάχαρης, γλυκαντικών και κρέμας γάλακτος μπορεί να τον μετατρέψει εύκολα σε μια «υγρή βόμβα» θερμίδων.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ο καφές κάνει καλό στο συκώτι;
Η βιταμίνη D φαίνεται ότι προστατεύει από τη βιολογική γήρανση