Αλτσχάιμερ: Μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή; Οι επιστήμονες απαντούν

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ωμέγα-3 και βιταμίνες Β αυξάνει έως και 4 φορές τον κίνδυνο άνοιας. Το Αλτσχάιμερ, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όμως νεότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να είχε προληφθεί μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Μια μεγάλη ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε πως τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμινών του συμπλέγματος Β είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους διατηρούσαν επαρκή επίπεδα των θρεπτικών αυτών συστατικών.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, η οποία επισημαίνει ότι τα άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν το σάκχαρό τους έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ενώ όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Τροφές που προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ περνάει – σε μεγάλο βαθμό – από το πιάτο μας. Οι ειδικοί συνιστούν:

  • Έκθεση στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D και κατανάλωση λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομός, σαρδέλες) τους χειμερινούς μήνες.
  • Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, που σύμφωνα με ειδικούς, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας έως και κατά 33%.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φακές, φασόλια και ξηροί καρποί για την ενίσχυση των επιπέδων βιταμινών Β6 και Β12, των οποίων η έλλειψη έχει συνδεθεί με νευροεκφυλιστικές μεταβολές.

Τι λένε οι ειδικοί για τη φρουκτόζη

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει και η φρουκτόζη, ένα είδος σακχάρου που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα, σε κάποια λαχανικά και στο μέλι. Όπως αποκαλύπτει μελέτη του καθηγητή Richard Johnson, στο American Journal of Clinical Nutrition, η φρουκτόζη ενδέχεται να μπλοκάρει νευρικά κυκλώματα του εγκεφάλου, ειδικά όταν συνδυάζεται με καθιστική ζωή και ανθυγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών, αυτή η διατροφική συνθήκη μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση γνωστικής δυσλειτουργίας και μακροχρόνιες βλάβες στον εγκέφαλο, θέτοντας νέες βάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ στους άνω των 50 ετών

Νέα μελέτη: Το μυστικό για υγιές βάρος κρύβεται στην ώρα του γεύματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.