Η πρόσφατη αποκάλυψη του Healthstories και του Mononews ότι ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα απαγορεύσει τις γεύσεις στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε μια προσπάθεια να κάνει τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού λιγότερο θελκτικά σε παιδιά και σε εφήβους, προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις στην αγορά, πριν καλά – καλά εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση στη Βουλή και αφορά, μεταξύ άλλων, στα μέτρα για την πώληση προϊόντων αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους, περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη.
Ειδικότερα γεύσεις φρούτων, ποτών και γλυκών – ιδιαίτερα δημοφιλείς στα παιδιά – θα καταργηθούν και θα επιτρέπονται μόνο η μενθόλη και οι καπνικές γεύσεις.
Γεύσεις στα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων – Το παράδειγμα άλλων χωρών
Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης, που έσπευσαν να καταργήσουν τις γεύσεις στα υγρά των προϊόντων ατμίσματος.
Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση της Πολωνίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο πέρασε νομοσχέδιο, που απαγορεύει τα αρωματισμένα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.
Η τροποποίηση του νόμου για την «Προστασία της υγείας από τις επιπτώσεις του καπνού και των προϊόντων καπνού» έλαβε ευρεία υποστήριξη από τις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες και αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της πολωνικής νομοθεσίας με την οδηγία της ΕΕ από τον Ιούνιο του 2022.
Άλλο παράδειγμα είναι εκείνο της Σλοβενίας. Τον Μάρτιο του 2024 η Εθνοσυνέλευση ψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση κυκλοφορίας αρωματικών υγρών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.
Η οδηγία της ΕΕ
Η ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την καταπολέμηση του καρκίνου, προτείνει την απαγόρευση των αρωματισμένων προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.
Συγκεκριμένα, η οδηγία της ΕΕ αφορά στην απαγόρευση πώλησης θερμαινόμενων προϊόντων καπνού με χαρακτηριστικές γεύσεις όπως φρούτων και γλυκών, καθώς και στην εισαγωγή τέτοιων προϊόντων, που περιέχουν αρωματικά πρόσθετα στα συστατικά τους.
Οι παρασκευαστές και οι έμποροι λιανικής πώλησης θα έχουν εννέα μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς.
Ο στόχος είναι τα προϊόντα αυτά να πάψουν να είναι ελκυστικά στα νέα παιδιά.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ουσιαστικά πρόκειται για σύσταση και όχι για καθολική απαγόρευση. Αυτό σημαίνει πως κάθε χώρα, ανάλογα με τους νόμους της, μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα εάν θα ακολουθήσει ή όχι την εν λόγω οδηγία.
Εξάλλου μια άλλη κίνηση – ματ, που έκανε το πολωνικό κοινοβούλιο, είναι ότι ψήφισε νόμο, που αυξάνει τις τιμές στα σακουλάκια νικοτίνης και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θέλοντας να… φρενάρει τις υψηλές πωλήσεις τους.
«Φρένο» στις πωλήσεις
Πολλοί έφηβοι ξεκινούν το άτμισμα, θεωρώντας ότι δεν αφήνει ίχνη και κατ’ επέκταση δεν προδίδει τη συνήθεια αυτή.
Γεύσεις όπως πορτοκάλι, κανέλλα, καραμέλα, φράουλα, ουίσκι προσδίδουν επιπλέον ευχαρίστηση στους χρήστες, που ενίοτε καθιστούν το άτμισμα και μια διασκεδαστική – πέρα από «επαναστατική» – πράξη.
Το θέμα είναι, πάντως, ότι η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει πως η χρήση θερμαινόμενων προϊόντων καπνού είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία, πόσω μάλλον για παιδιά, που είναι ακόμη σε φάση ανάπτυξης.
Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2022 και αφορούσε στην απαγόρευση πώλησης αρωματισμένων προϊόντων θερμαινόμενου καπνού στην ΕΕ.
Είχε προηγηθεί έκθεση της Επιτροπής, που έδειξε αύξηση κατά 10% του όγκου πωλήσεων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού σε περισσότερα από πέντε κράτη – μέλη και συνολικά στην ΕΕ.
Η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, είχε δηλώσει σχετικά:
«Αποσύροντας τον αρωματισμένο θερμαινόμενο καπνό από την αγορά, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και τη δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό», με λιγότερο από 5% του πληθυσμού να κάνει χρήση καπνού έως το 2040.
Με εννέα στους δέκα καρκίνους του πνεύμονα να προκαλούνται από τον καπνό, θέλουμε να κάνουμε το κάπνισμα και το άτμισμα όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικά, για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και να σώσουμε ζωές».