Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν λάθος θερμοκρασία στο ψυγείο – Τι έδειξε μελέτη στην Ελλάδα

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες έχουν λάθος θερμοκρασία στο ψυγείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό βακτηρίων στα τρόφιμα.

Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, καθώς σε έρευνα που έγινε βρέθηκε ότι η εσωτερική θερμοκρασία των ελληνικών οικιακών ψυγείων συχνά ξεπερνά τους 5 °C.

Πρόσφατη μελέτη της Anses αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα μισά ευρωπαϊκά νοικοκυριά διατηρούν τα τρόφιμά τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Τα ευρωπαϊκά ψυγεία έχουν υψηλή θερμοκρασία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Γαλλικού Οργανισμού Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Anses), «σχεδόν ένα οικιακό ψυγείο στα 2 έχει θερμοκρασία πάνω από 6°C, δηλαδή πάνω από τους 4°C που συνιστώνται για τη βέλτιστη διατήρηση των τροφίμων».

Μια ευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Εργαστηρίου Ασφάλειας Τροφίμων Anses, διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία των οικιακών ψυγείων στην Ευρώπη είναι 6,4°C, ενώ το 95% αυτών είναι κάτω από 10°C.

Για τη λήψη δεδομένων για την υποστήριξη αυτών των συστάσεων, οι επιστήμονες ανέλυσαν την επιστημονική βιβλιογραφία από το 2002 έως το 2020, εξετάζοντας τα αποτελέσματα 17 μελετών και 10 εθνικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 16 χώρες — 14 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Microbiology.

Ελλάδα: Η θερμοκρασία των ψυγείων είναι γύρω στους 5 °C

Για την Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε οικιακά ψυγεία στη Λήμνο. Η ελληνική μελέτη έδειξε μεταξύ άλλων ότι:

  • Η εσωτερική θερμοκρασία των ελληνικών οικιακών ψυγείων συχνά ξεπερνά τους 5 °C.
  • Κακή καθαριότητα στα οικιακά ψυγεία φοιτητών πανεπιστημίου αποδείχθηκε στη μελέτη.
  • Η μικροβιολογική ασφάλεια των οικιακών ψυγείων που ερευνήθηκαν στη Λήμνο ήταν ικανοποιητική.
  • Η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν τοποθετεί σωστά το φαγητό τους στο ψυγείο.

Παράγοντες

Η μεταβλητότητα της θερμοκρασίας για τα ψυγεία που μελετήθηκαν στην έρευνα της Anses εξαρτιόταν κυρίως από την ηλικία της συσκευής, τη ρύθμιση του θερμοστάτη, τη συχνότητα και τη διάρκεια ανοίγματος της πόρτας και το ποσοστό πληρότητας του ψυγείου.

Η διατήρηση θερμοκρασίας κάτω από 4°C στο ψυγείο είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων όπως η Listeria monocytogenes και η Salmonella enterica. Η Anses τονίζει ότι «μια θερμοκρασία κάτω από +4°C επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης από την υψηλή θερμοκρασία στο ψυγείο

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των τροφίμων σας, ακολουθούν ορισμένες συστάσεις:

  • Ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου σας χρησιμοποιώντας θερμόμετρο.
  • Τοποθετήστε τα πιο ευπαθή τρόφιμα (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα) στην πιο κρύα περιοχή.
  • Αποφύγετε την υπερφόρτωση του ψυγείου, ώστε να επιτρέπει στον κρύο αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα.
  • Καθαρίζετε τακτικά το εσωτερικό του ψυγείου με σαπουνόνερο και στη συνέχεια ξεπλένετε με νερό και λίγο λευκαντικό.
  • Μην τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα απευθείας στο ψυγείο – αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερο από δύο ώρες.
  • Υιοθετώντας αυτές τις καλές πρακτικές, θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και θα βοηθήσετε στην καλύτερη διατήρηση των τροφίμων σας.

photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επικροτεί η επιστημονική κοινότητα, ποιοι αντιδρούν

Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων 2025 – Χρονοδιάγραμμα και συστάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.