Τα τελευταία χρόνια είμαι σίγουρη πως όλο και περισσότερο χρησιμοποιείς στη διατροφή σου τα φυτικά αλείμματα. Το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι δύο δημοφιλή αλείμματα που χρησιμοποιούνται συχνά ως γρήγορο και εύκολο σνακ ή ως βασικό συστατικό σε διάφορες συνταγές. Ενώ και τα δύο παρασκευάζονται από αλεσμένους ξηρούς καρπούς και είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές στα διατροφικά τους προφίλ.
Ταχίνι
- Πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και καλά λιπαρά
- Περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες από το φυστικοβούτυρο
- Καλή επιλογή για vegan διατροφή
- Έχει λίγο περισσότερες θερμίδες ανά 100γρ. (περίπου 600 kcal)
Φυστικοβούτυρο
- Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (ιδανικό για όσους αθλούνται)
- Έχει συνήθως περισσότερες φυτικές ίνες
- Πιο χορταστικό λόγω της υφής του
- Κάποια εμπορικά προϊόντα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή έλαια (προτίμησε φυσικό 100% φυστικοβούτυρο)
Τι να προτιμήσεις;
• Για απώλεια βάρους: Ταχίνι σε μέτρια ποσότητα λόγω των καλών λιπαρών και χαμηλότερων υδατανθράκων.
• Για αθλητική διατροφή: Φυστικοβούτυρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
• Για ισορροπημένη διατροφή: Εναλλαγή μεταξύ των δύο για ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Συμπέρασμα: Και τα δύο είναι καλές επιλογές, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι προϊόντα εξαιρετικής διατροφικής αξίας όταν προσέχουμε την διατροφική ετικέτα τους, Και τα δύο αλείμματα είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, καλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και σημαντικών αντιοξειδωτικών στοιχείων ! Όμως, κάποια από τα προϊόντα της ελληνικής αγοράς απαιτούν την προσοχή μας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικά έλαια, ζάχαρη και αλάτι, λέει διατροφολόγος, Laura Burak MS, RD, CDN.
Photo Shutterstock
Διάβασε επίσης
Χαλβάς από ταχίνι : Το παραδοσιακό γλύκισμα με τα πολλαπλά διατροφικά οφέλη