Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Γιατί δεν χάνεις βάρος;

H δυσκολία στη διαχείριση βάρους δεν οφείλεται κυρίως στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Τις περισσότερες φορές αυτό μπορεί να οφείλεται σε συνήθειες του τρόπου ζωής.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η δυσκολία μείωσης του βάρους μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες και να απαιτείται περισσότερη διερεύνηση με τη διενέργεια εξετάσεων, ανακαλύπτοντας πιο συχνά ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, παθήσεις του θυρεοειδούς ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και πως μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη και μπορεί να συνδέεται με πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Ορισμένες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας σου και επιτρέπει στα κύτταρα να απορροφούν γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος για να παράγουν ενέργεια. Παράλληλα, επηρεάζει τον μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών.

Ο ρόλος της Ινσουλίνης στον Οργανισμό

Μετά από ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες, τα επίπεδα του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνονται.

Τα κύτταρα του παγκρέατος αντιλαμβάνονται αυτή την αύξηση και απελευθερώνουν ινσουλίνη στο αίμα. Στη συνέχεια, η ινσουλίνη ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, δίνοντας σήμα στα κύτταρα να προσλάβουν σάκχαρο από το αίμα.

Αυτή η διαδικασία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της υπεργλυκαιμίας, η οποία μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Τι συμβαίνει στην Αντίσταση στην Ινσουλίνη;

  • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν εύκολα να προσλάβουν γλυκόζη από το αίμα.
  • Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα.
  • Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, γνωστά ως υπερινσουλιναιμία.
  • Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τελικά σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πώς να αντιμετωπίσεις την Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Αν δεν αντιμετωπιστεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους και μακροχρόνια να αναπτυχθεί σε διαβήτη τύπου 2. Ο βασικός μας στόχος είναι να ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου σου στο αίμα, ώστε να αποφύγουμε τις απότομες αυξήσεις, που θα αναγκάσουν το πάγκρεας να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να αντεπεξέλθει.

Συνοπτικά οι διατροφικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι:

  • Έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Καλά λιπαρά στη διατροφή
  • Επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης
  • Περιορισμό της ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων

Αύξησε τη Σωματική σου Δραστηριότητα

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον, οι ασκήσεις με βάρη και η προπόνηση αντιστάσεων βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στη βελτίωση της πρόσληψης γλυκόζης από τους μύες.

Πάρης ΠαπαχρήστοςΠάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

 

 

 

 

 

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Κλιματική αλλαγή: SOS από τους επιστήμονες για την Αθήνα και άλλες 9 ευρωπαϊκές πόλεις

4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – Πώς διαμορφώνεται το μέλλον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.