Καρδιακή ανακοπή: Τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

Η καρδιακή ανακοπή προκύπτει από δυσλειτουργία στο ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς και λανθασμένα πολλές φορές μπερδεύεται με το έμφραγμα που οφείλεται σε διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα, ο κίνδυνος για καρδιακή ανακοπή είναι μεγαλύτερος σε όσους είναι άνω των 60 ετών, υπέρβαροι ή έχουν διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρείας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Αν και η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί αιφνιδίως, συνήθως υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία εάν δεν τα αγνοήσει κάποιος, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τη ζωή του.

Ο πόνος στο στήθος που εκδηλώνεται είτε σαν σφίξιμο είτε σαν να ασκείται πίεση είναι ίσως το πιο γνωστό από όλα τα σημάδια και εάν δεν υποχωρήσει μετά από μόλις λίγα λεπτά, τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό.

Ακόμα πόνος ή ενόχληση που επεκτείνεται σε ώμο, χέρι, πλάτη, λαιμό, γνάθο, δόντια ή μερικές φορές ακόμα και στο πάνω μέρος της κοιλιάς θα πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι», όπως και πιθανός κρύος ιδρώτας.

Στα προειδοποιητικά σημάδια συμπεριλαμβάνονται ακόμα κούραση, ζαλάδα ή ξαφνική ζάλη, ναυτία, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, καούρα ή δυσπεψία, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ειδικότερα οι γυναίκες μπορεί να νιώσουν έναν σύντομο ή οξύ πόνο στον αυχένα, στο χέρι ή στην πλάτη.

Τα τρία συμπτώματα και η σημασία της πρόληψης

Τα τρία συμπτώματα που μαρτυρούν ανακοπή καρδιάς είναι: απώλεια των αισθήσεων και πτώση, διακοπή αναπνοής και διακοπή καρδιακού παλμού.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρόποι να μειώσει κανείς τις πιθανότητες, όπως το να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να μην καπνίζει, να προσέχει το βάρος και τη διατροφή του, να ασκείται τακτικά και να διαχειρίζεται το άγχος στην καθημερινότητά του.

Ακόμα θα πρέπει να ελέγχει πιθανές άλλες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης και να παίρνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να προστατεύουν και να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς τους.

Αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εάν το θύμα δεν αντιδρά και δεν αναπνέει κανονικά (κάνει δηλαδή λιγότερες από 2 αναπνευστικές κινήσεις σε 10 δευτερόλεπτα), η κατάσταση είναι κρίσιμη και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα.

Γι’ αυτό:

• Ελέγχουμε αν το άτομο αντιδρά, χτυπώντας ελαφρά τους ώμους και ρωτώντας το, «είσαι καλά»

• Εάν δεν αντιδρά, ελέγχουμε εάν αναπνέει, πλησιάζοντας το αυτί μας στο στόμα του βλέποντας ταυτόχρονα τον θώρακά του εάν κάνει αναπνευστικές κινήσεις.

• Εάν δεν αναπνέει, καλούμε άμεσα τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στους αριθμούς 166 και 112 και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ.

• Τοποθετούμε τα χέρια μας το ένα πάνω στο άλλο στο κέντρο του θώρακα και εφαρμόζουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις. Υπολογίζουμε περίπου 2 συμπιέσεις ανά δευτερόλεπτο.

• Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε 2 αναπνοές διάσωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνική στόμα με στόμα. Συνεχίζουμε με εναλλαγές 30 θωρακικών συμπιέσεων και 2 αναπνοών διάσωσης, μέχρι να δούμε σημεία ζωής ή έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο.

• Η σειρά της διαδικασίας ανάνηψης για τα παιδιά και τα βρέφη είναι η ίδια όπως και για τους ενήλικες, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Photo Shutterstock

Πέντε χρόνια μετά η Ουχάν έχει γυρίσει σελίδα – Εγκατάλειψη για το νοσοκομείο που χτίστηκε σε 10 μέρες

Άδωνις – Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Τι θα ανακοινώσει σήμερα για τα φάρμακα υψηλού κόστους – Σύσκεψη στις 3 μ.μ.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.