Παρτίδα καπνιστού σολομού ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, λόγω παρουσίας του μικροβίου Listeria Monocytogenes.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και το Εργαστήριο Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων της Αθήνας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των επισήμων ελέγχων για την παρακολούθηση των μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων 2024, διαπίστωσαν στο προϊόν «Σολομός Φιλέτο καπνιστό» την παρουσία του μικροβίου Listeria Monocytogenes.
Πρόκειται για καπνιστό σολομό φιλέτο με την εμπορική ονομασία «GOURMET FOOD BOSRHOROUS», το οποίο διακινείται στην Ελλάδα σε συσκευασίες των 240 γρ, από την επιχείρηση «Νικόλαος Γ. Evren» (Σαλαμίνος 50, Καλλιθέα Αττικής).
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση της παρτίδας LOT 051-124 του εν λόγω προϊόντος με ημερομηνία ανάλωσης 05.01.2025 και οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.
Τι είναι το μικρόβιο Listeria monocytogenes
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).
Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes είναι διαδεδομένο στη φύση και αποικίζει το χώμα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών από όπου είναι δυνατόν να μεταδοθεί σε τροφές προς κατανάλωση. H νόσος εμφανίζεται συνήθως σποραδικά. Έχουν περιγραφεί μικροεπιδημίες που προήλθαν από μολυσμένες τροφές, όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (μαλακά τυριά), προϊόντα κρέατος και νωπά λαχανικά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Λιστερίωσης;
Ένα άτομο με Λιστερίωση εμφανίζει πυρετό, μυαλγίες και μερικές φορές συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίμωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασμοί. Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συνήθως μόνο ήπια συμπτώματα γρίπης, με προεξάρχον τον πυρετό και στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ανάλογα με την ηλικία της κύησης η μόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου.
Διαβάστε επίσης
Τα τυριά που ανεβάζουν αλλά και ρίχνουν τη χοληστερόλη