Τα τυριά που ανεβάζουν αλλά και ρίχνουν τη χοληστερόλη

Τα τυριά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ακόμη και για όσους έχουν ανεβασμένη χοληστερόλη. Κατανοώντας ποια τυριά έχουν υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές, για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας.

«Αν και δεν χρειάζεται να εξαλείψετε εντελώς το τυρί από τη διατροφή σας, θα πρέπει να το περιορίσετε λόγω των υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών του, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα LDL [λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας]», λέει ο καρδιολόγος, Jeffrey S. Lander, MD.

Ο Lander, συνιστά να παίρνετε όχι περισσότερες από δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά καθημερινά, τα οποία περιλαμβάνουν γάλα, γιαούρτι και τυρί. Αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα σε ολικά λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με τις πλήρεις λιπαρές εκδόσεις.

Ποια τυριά είναι τα υψηλότερα σε χοληστερόλη και λιπαρά;

Τώρα τα άσχημα νέα – αυτά τα τυριά είναι αρκετά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη ώστε να δικαιολογούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους, λέει Lander,

  • Μπρι: Αυτό το γαλλικό τυρί έχει 28mg χοληστερόλης και 5g κορεσμένων λιπαρών ανά 30 γραμ.
  • Camembert: Ένα άλλο κρεμώδες τυρί, έχει 20mg χοληστερόλης και 4,3g κορεσμένων λιπαρών σε κάθε μερίδα 30 γραμ.
  • Τυρί κρέμα: Σκεφθείτε να απλώσετε την ελαφριά εκδοχή στο κουλούρι σας. Ο τύπος πλήρους λίπους έχει σχεδόν 29mg χοληστερόλης και σχεδόν 6g κορεσμένου λίπους σε 30 γραμ.
  • Παρμεζάνα: Τριμμένη παρμεζάνα έχει 24mg χοληστερόλης και 4,5g κορεσμένων λιπαρών ανά 30 γραμ.

Ποια τυριά είναι χαμηλά σε λιπαρά και χοληστερόλη

Για μια πιο υγιεινή διατροφή για την καρδιά, η επιλογή τυριών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη είναι ζωτικής σημασίας.

  • Τυρί Cottage (2% λιπαρά): Με μόνο 17 mg χοληστερόλης ανά 100g, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους προσέχουν τη χοληστερόλη τους.
  • Μερικώς αποβουτυρωμένη Ricotta: Περιέχει 38 mg χοληστερόλης ανά 100g και προσφέρει κρεμώδη υφή, κατάλληλη για διάφορα πιάτα.
  • Φρέσκια μοτσαρέλα (μερικώς αποβουτυρωμένη): Χαμηλότερη σε χοληστερόλη από την μοτσαρέλα πλήρους γάλακτος, καθιστώντας την μια εξαιρετική εναλλακτική.
  • Κατσικίσιο τυρί: Γενικά χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη σε σύγκριση με πολλά τυριά από αγελαδινό γάλα.
  • Εναλλακτικά τυριά φυτικής προέλευσης: Παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς, σόγια ή λάδι καρύδας και είναι συχνά χωρίς χοληστερόλη και κατάλληλα για δίαιτες υγιεινές για την καρδιά.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Vegan τυριά: Ποια προϊόντα βρίσκουμε στην Ελλάδα – Πόσο υγιεινά είναι;

Πικάντικες τροφές: Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.