Τα μήλα Ζαγοράς στην πρώτη θέση του Taste Atlas

Στην πρώτη θέση του Taste Atlas για τα καλύτερα μήλα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι της Ζαγοράς Πηλίου, ενώ τρεις ελληνικές παρουσίες βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα.

Στη λίστα με τις κορυφαίες ποικιλίες μήλων παγκοσμίως, πρώτα είναι της Ζαγοράς με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και τα οποία βαθμολογήθηκαν με 4,5 στα 5. Τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου προέρχονται από την ποικιλία Starking Delicious στη Ζαγορά, στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Η συστηματική καλλιέργεια αυτών των μήλων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 υπό την επίβλεψη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Τα συγκεκριμένα μήλα «οφείλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στα μεγάλα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται, στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και στη χρήση παραδοσιακών τεχνικών καλλιέργειας. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι, αφού ελεγχθεί η ωρίμανσή τους. Μετά την αξιολόγηση της ποιότητας, συσκευάζονται και αποθηκεύονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού», αναφέρει το Taste Atlas.

Στην 4η θέση της λίστας είναι τα το Πηλιορείτικο Φιρίκι, με 4,4 στα 5. Πρόκειται για μια ποικιλία μήλου που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην περιοχή του Πηλίου και προέρχεται από φιρικιές που καλλιεργούνται μέσα σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής. Είναι μικρού μεγέθους και έχει πρασινοκίτρινο χρώμα που κοκκινίζει όταν ωριμάσει.

Στην 12η θέση της λίστας του Taste Atlas είναι τα μήλα Καστοριάς που ευδοκιμούν στην περιοχή του όρους Βίτσι, κοντά στη λίμνη, μέσα σε ένα περιβάλλον που τους χαρίζει ιδιαίτερη γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία. Τα μήλα Καστοριάς, με βαθμολογία 4,1 στα 5, κυκλοφορούν σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα, από τις οποίες οι κυριότερες είναι οι Red Chief, Super Chief, Golden Delicious.

Η τελευταία ελληνική παρουσία στη λίστα είναι τα Πιλαφά Ντελίσιους της Τρίπολης (ή Ντελίσια) στην 15η θέση, με βαθμολογία 4 στα 5. Πρόκειται για ποικιλία μήλων που παράγεται στην περιοχή της Αρκαδίας. Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας έχει κατοχυρώσει τα μήλα Πιλαφά ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1994 ενώ η Ευρωπαϊκή αναγνώριση ως ΠΟΠ έγινε το 1997. Ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποικιλίας, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ηλία Πιλαφά, είναι «Πιλαφά Delicious Τριπόλεως» και έγινε το 1962 από το υπουργείο Γεωργίας.

Η πρώτη δεκάδα:

Μήλα Ζαγόρας Πηλίου – Ελλάδα
Μήλα Jabłka grójeckie- Πολωνία
Μήλα Jabłka łąckie – Πολωνία
Φιρίκι Πηλίου – Ελλάδα
Μήλα Cripps Pink – Αυστραλία
Maçã de Alcobaça – Πορτογαλία
Μήλα honeycrisp – ΗΠΑ
Μήλα Abrosia – Καναδάς
Maçã Bravo de Esmolfe – Πορτογαλία
Μήλα Φούτζι – Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης

Στα δικαστήρια η διαμάχη του Γιάννη Καλλιάνου με τους γιατρούς του πατέρα του

Greek Health Tourism Forum: 54χρονη έγινε μητέρα μετά από PRP ωοθηκών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.