Γλυκοπατάτα για κάλιο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά

Η γλυκοπατάτα, θεωρείται υπερτροφή και αυτή είναι η εποχή της. Οι γλυκοπατάτες είναι κάτι σαν μια θαυματουργή τροφή και ένας από τους βασικούς λόγους που η Οκινάουα της Ιαπωνίας είναι μία από τις πέντε Blue Zones.

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις πιο υγιεινές κοινές πηγές καλίου ολικής τροφής, και κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται κάλιο για να λειτουργήσει. Μία γλυκοπατάτα έχει περισσότερο κάλιο από μία μπανάνα. Είναι από τις πιο υγιεινές και φθηνότερες τροφές, αλλά όταν επιλέγετε γλυκοπάτάτες, να θυμάστε ότι το θρεπτικό περιεχόμενο μιας γλυκοπατάτας συνδέεται άμεσα με την ένταση του χρώματός της. Όσο πιο κίτρινη ή πορτοκαλί η σάρκα της, τόσο πιο υγιεινή μπορεί να είναι. Και οι μωβ γλυκοπατάτες είναι ακόμα πιο υγιεινές.

Οι γλυκοπατάτες έχουν βαθύ πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και αυτό δείχνει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως καροτενοειδή. Ένα από τα πιο μελετημένα είναι η βήτα καροτίνη. Είναι μια ουσία που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα για να παράγει βιταμίνη Α και βοηθά τα κύτταρα να διαχειριστούν την καθημερινή φθορά. Οι γλυκοπατάτες είναι πηγή καλίου και βιταμίνης Α. Αυτά τα λαχανικά είναι επίσης πηγή ορισμένων βιταμινών Β. Και όπως πολλά λαχανικά, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες. Μία μισή μεγάλη γλυκοπατάτα έχει μόλις 81 θερμίδες.

Γλυκοπατάτες βρασμένες με φλούδα

Επίσης, καλό είναι να κρατάτε τη φλούδα στις πατάτες σας για μέγιστα οφέλη για την υγεία. Η φλούδα του έχει σχεδόν δεκαπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από την εσωτερική σάρκα (σε βάση ανά βάρος), δίνοντάς τους μια αντιοξειδωτική ικανότητα που πλησιάζει αυτή των μύρτιλων.

Ανοσολογική Υποστήριξη

Επιπρόσθετα, οι γλυκοπατάτες περιέχουν βιταμίνη C και βιταμίνη Β6, που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη Β6 ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και τη λειτουργία του εγκεφάλου στους ενήλικες. Η Β6 βοηθά επίσης το σώμα να παράγει σεροτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το στρες. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες».

Διαβάστε επίσης

Τεχνητή νοημοσύνη για μείωση των αναμονών στα ΤΕΠ – Συνεργασία Κρατικού Νίκαιας και Υale

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά τις ηρωίδες νοσηλεύτριες – Δείτε αρχειακό υλικό από το έπος του ’40

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.