Χοροθεραπεία: Η νέα τάση στο Tik Tok για απώλεια βάρους

Η χοροθεραπεία έχει κερδίσει δημοτικότητα ως μια επιλογή άσκησης που συνδυάζει τη ρυθμική κίνηση με τη μουσική. Αυτό το είδος άσκησης, γνωστό και ως “χορευτική γυμναστική”, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και βοηθά στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

Η καταγωγή της χοροθεραπείας είναι από την Ευρώπη και, από εκεί, εξαπλώθηκε σε διάφορες ηπείρους, ιδίως στη Λατινική Αμερική. Αυτή η μοναδική και ευέλικτη άσκηση, δεν περιορίζεται σε ένα μόνο μουσικό είδος, αλλά περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ρυθμών, από merengue, salsa και reggaeton, μέχρι hip hop.

Σύμφωνα με την χορογράφο, Blanca Libia Monsalve, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας χοροθεραπείας, εκτελείτε μια σειρά ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσουν διάφορα μέρη του σώματος και να αυξήσουν την καρδιαγγειακή αντίσταση.

Ορισμένες από τις συνήθεις ασκήσεις περιλαμβάνουν τις επιλογές που αναφέρονται παρακάτω:

Βάδισμα

Μια βασική μορφή άσκησης στη χοροθεραπεία. Το βάδισμα περιλαμβάνει περπάτημα στο ρυθμό της μουσικής, το οποίο βοηθά στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής αντοχής.

Cross-step

Σε αυτή την κίνηση, τα πόδια διασταυρώνονται το ένα πάνω στο άλλο ενώ κινούνται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Είναι μια δραστηριότητα που σχετίζεται με την ενδυνάμωση των μυών των ποδιών και την αύξηση της σταθερότητας.

Θέση V

Αυτή συνίσταται στο άνοιγμα και το κλείσιμο των ποδιών σε ένα μοτίβο παρόμοιο με το γράμμα “V”. Αυτή η άσκηση γυμνάζει τους μύες των ποδιών και των γλουτών, βελτιώνοντας τον συντονισμό και τη δύναμη.

Χοροθεραπεία και τρέξιμο επί τόπου

Πρόκειται για μια συνηθισμένη αερόβια δραστηριότητα στη χοροθεραπεία. Αποτελείται από την ανύψωση των γονάτων ενώ τρέχετε επί τόπου στο ρυθμό της μουσικής. Αυτό βοηθά στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού, στην καύση θερμίδων και στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οφέλη από τη χοροθεραπεία στην υγεία 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χοροθεραπεία είναι μια πρακτική που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για τη γενική ευεξία. Εκτός του ότι αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης, έχει θετικό αντίκτυπο σε διάφορες περιοχές του σώματός μας.

Απώλεια βάρους

Σε μια μόνο συνεδρία, είναι δυνατόν να κάψετε μεταξύ 500 και 1000 θερμίδες, ανάλογα με το μεταβολισμό του κάθε ατόμου. Η δραστηριότητα αυτή συνδυάζει χορευτικές κινήσεις με αερόβιες ασκήσεις, γεγονός που βοηθά στην αποτελεσματική καύση του λίπους.

Καλύτερη αναπνοή 

Η χοροθεραπεία περιλαμβάνει ρυθμικές και συντονισμένες κινήσεις που απαιτούν βαθιά, ελεγχόμενη αναπνοή. Κατά τη διάρκεια της χοροθεραπείας, οι πνεύμονές σας καλούνται να εργαστούν σκληρότερα, οδηγώντας σε βελτίωση της πνευμονικής χωρητικότητας.

Μάλιστα, έρευνα στο Journal of Integrative Medicine, τονίζει ότι αποτελεί συνιστώμενη δραστηριότητα για άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

 Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Ο χορός επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και προάγει την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της καρδιάς και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής αντοχής. Η χοροθεραπεία είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ασκηθείτε και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Βελτιώνει τη διάθεση

Ο χορός είναι μια δραστηριότητα που απασχολεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό και έχει θετικό αντίκτυπο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Με την κίνηση στο ρυθμό της μουσικής και κάνοντας συντονισμένες κινήσεις, διεγείρεται η απελευθέρωση ενδορφινών, νευροδιαβιβαστών υπεύθυνων για τη δημιουργία συναισθημάτων ευεξίας.

Επιπλέον, η χοροθεραπεία βοηθά στη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας, καθώς διεγείρει τις νευρικές συνδέσεις και προωθεί μεγαλύτερη πνευματική ευκινησία.

Ενισχύει τις προσωπικές σχέσεις

Η χοροθεραπεία δεν ωφελεί μόνο το σώμα, αλλά και τις προσωπικές σχέσεις. Η συμμετοχή σε μαθήματα ή ομαδικές συνεδρίες σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για το χορό και την άσκηση. Αυτό δημιουργεί ένα κοινωνικά εμπλουτισμένο περιβάλλον όπου ενθαρρύνεται η διασκέδαση, η αμοιβαία υποστήριξη και η παρακίνηση.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Διώξτε την κούραση της ημέρας με μασάζ στα αυτιά

8 + 1 ερωτήσεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.