Εξωσωματική γονιμοποίηση: 25 άδειες σε έναν μήνα, σε γυναίκες ηλικίας 52 έως 54 ετών

Τη δυνατότητα σε 25 γυναίκες, ηλικίας από 52 έως 54 ετών να αποκτήσουν παιδί, με εξωσωματική γονιμοποίηση, έδωσε ο νέος νόμος που αύξησε το ηλικιακό όριο.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, «ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα με εξωσωματική γονιμοποίηση, από γυναίκες άνω των 50 ετών, δεν μπορεί να παραβλεφθεί και να θεωρηθεί αμελητέος, καθώς το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν 136 γεννήσεις τέκνων από γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυήσεων, αν όχι όλες, προήλθαν από εφαρμογή μεθόδων ΙΥΑ, που έγιναν στην αλλοδαπή, όπου κατέφυγαν τα υποβοηθούμενα ζευγάρια», αφού στην Ελλάδα, όπως είπε, το νομικό πλαίσιο ήταν απαγορευτικό.

Εξωσωματική γονιμοποίηση και δικαίωμα κρυοσυντήρησης

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναφέρθηκε επίσης στις νομοθετικές διατάξεις περί κρυοσυντήρησης, όπου με το νέο νόμο παρέχεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους.

Επίσης, ότι με τον νέο νόμο θεσμοθετείται «το δικαίωμα κρυοσυντήρησης αγονιμοποίητου γεννητικού υλικού (ωαρίων ή σπέρματος), αλλά όχι γονιμοποιημένων ωαρίων (δηλαδή εμβρύων), χωρίς τη συναίνεση του/της συζύγου ή του προσώπου µε το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης ή του/της συντρόφου».

Σε περίπτωση διαζυγίου διευκρίνισε ο κ. Βραχνής, το μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό (γαμέτες) δεν καταστρέφεται, αλλά διατηρείται και χρησιμοποιείται από αυτόν στον οποίο ανήκει.

Σημειώνεται πως, πρόσβαση στο αρχείο του ανώνυμου δότη επιτρέπεται µόνο στο παιδί και µόνο για λόγους που αφορούν την υγεία του, χωρίς να γνωστοποιούνται άλλα στοιχεία του δότη όπως το ονοματεπώνυμό του.

Η επιλογή ανώνυμου ή επώνυμου δότη γίνεται από το υποβοηθούμενο πρόσωπο και, σε περίπτωση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης ή ελεύθερης ένωσης, απαιτείται η συμφωνία του συζύγου ή του συντρόφου για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαβάστε επίσης 

«Καμπανάκι» επιστημόνων: Η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής για τις επόμενες γενιές

Προσωπικός γιατρός: Αντίθετος στις ποινές σε βάρος των πολιτών ο ΙΣΑ

Οι τροφές που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν μία ημικρανία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.