Τι γίνεται με τον ιό κοξάκι; Τι λέει ο καθηγητής Τσακρής

Σε παιδικούς σταθμούς και σχολικές αίθουσες δημοτικών “ακμάζει” το τελευταίο διάστημα ο ιός κοξάκι, εντείνοντας την ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών. Και μπορεί η λοίμωξη να μην υπάγεται στα επιτηρούμενα νοσήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο – και στη χώρα μας – αλλά εδώ και καιρό είναι σε έξαρση.

Τα περισσότερα παιδιά το περνούν σχετικά ήπια, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος εξελίσσεται ραγδαία, επιδεινώνοντας την κατάσταση υγείας του παιδιού, που μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ιός κοξάκι επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς, προκαλώντας μια κατάσταση γνωστή ως μυοπερικαρδίτιδα. Άλλες επιπλοκές, που χρήζουν νοσηλείας, είναι η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, με ανάρτησή του στα social media, εξηγεί σημαντικές παραμέτρους του νοσήματος, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς.

Αθ. Τσακρής: Ο ιός κοξάκι εμφανίζει αυξητική τάση

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακρής αναφέρει: “Δυναμική επανεμφάνιση κάνει και στη χώρα μας, μετά την πανδημία, ο ιός κοξάκι. Μόνο στις ΗΠΑ, τα κρούσματα πέρυσι ήταν 20 φορές περισσότερα από το 2021, ενώ αυξητική είναι και φέτος η τάση διεθνώς.

Ο κοξάκι, που ανήκει στο γένος των εντεροϊών και πήρε το όνομά του από τη μικρή πόλη Coxsackie, στις όχθες του ποταμού Χάντσον στις ΗΠΑ, από όπου απομονώθηκε για πρώτη φορά, παρουσιάζει έξαρση κάθε τέτοια εποχή.

Προσβάλλει συνήθως παιδιά και εφήβους, με τον κίνδυνο μόλυνσης να είναι μεγαλύτερος σε παιδιά μέχρι 5 ετών. Μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένα χέρια, τρόφιμα ή επιφάνειες. Σε ποσοστό 50% η λοίμωξη από κοξάκι είναι ασυμπτωματική.

Αν εμφανιστούν συμπτώματα, ο υψηλός πυρετός, η κεφαλαλγία, ο πονόλαιμος, η ανορεξία και το αίσθημα κακουχίας συγκαταλέγονται στα πιο συνηθισμένα. Μερικές φορές εμφανίζονται άφθες στο στόμα και εξανθήματα σε χέρια και πόδια, κάτι που κάνει αρκετούς γονείς να νομίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν ανεμοβλογιά. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να προκαλέσει ιογενή μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή περικαρδίτιδα”.

Ιός κοξάκι: Αντιμετωπίζεται;

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισημαίνει ότι εμβόλιο δεν υπάρχει, αν και κάποια εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει.

Και προσθέτει: “Η συμπτωματική αγωγή περιλαμβάνει κυρίως αναλγητικά και αντιπυρετικά. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη λοιπόν: να ξέρουν τα παιδιά μας πόσο σημαντικό είναι να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, που θα τα προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο από τον κοξάκι αλλά και από άλλους εποχικούς ιούς.

Ο ιός κυρίως μεταδίδεται την πρώτη εβδομάδα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, κάποιες φορές, επειδή ο κοξάκι αποικίζει το έντερο, μετάδοση μπορεί να γίνει αρκετές μέρες, ακόμη και εβδομάδες από το πρώτο επταήμερο”.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: 41 παιδιά στη Λάρισα με κλινική εικόνα κοξάκι μέσα σε 3 εβδομάδες – Η αύξηση δεν σχετίζεται με τις πλημμύρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.