Συμβουλές για πολύ κουρασμένες μαμάδες

Η ανατροφή ενός παιδιού είναι μια από τις δυσκολότερες δουλειές. Η εξουθένωση είναι πολύ συχνή. Και θέλει υποστήριξη, κατανόηση και αυτοφροντίδα. Ακούω – λέει η ειδικός ψυχική φροντίδας- πολλές μαμάδες να λένε: «Είμαι εξαντλημένη. Έχω πάρα πολλά να κάνω και δεν έχω αρκετή βοήθεια για να τα χειριστώ όλα. Κανείς δεν με καταλαβαίνει. Τι μπορώ να κάνω;». Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσετε μερικές απλές, αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές που απευθύνονται σε εκείνες τις μαμάδες, ιδίως, που αισθάνονται πολύ πολύ κουρασμένες.

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος ξεκούρασης, ούτε υλικά συνταγής. Υπάρχουν όμως μικρά, καθημερινά tips που μπορούν να δώσουν ανάσες. Η ειδικός σας λέει:

Φρόντισε τον εαυτό σου

Πήγαινε για καφέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο
Μίλα με έναν ψυχολόγο
Απόλαυσε το χόμπι σου
Φρόντισε το σώμα σου

Επιβράδυνε τους ρυθμούς σου

Κόψε ταχύτητα! Αποφάσισε τι μπορείς να αφαιρέσεις από την καθημερινότητά σου για να κάνεις τη ζωή σου λιγότερο αγχωτική.

Χαλάρωσε στο διάβασμα των παιδιών.
Σταμάτα τις χωρίς τέλος δουλειές του σπιτιού.
Κάποιες φορές κάνε μόνο τα αναγκαία.

Πάρε ανάσες

Διοργανώσε ένα οικογενειακό «πικ νικ».
Παίξε με τα παιδιά ένα παιχνίδι που τους αρέσει.
Η απλά χάζεψε! Επιτρέπεται…

Πάρ’ το αλλιώς

Μερικές φορές τα παιδιά μας, μας ενοχλούν. Μπορεί να είναι ξεροκέφαλα ή εριστικά, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ότι παίζουμε πάντα άμυνα. Βοηθάει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν θετικά χαρακτηριστικά ανακατεμένα με τα αρνητικά.

Κάθε φορά που αρχίζεις να αισθάνεσαι θυμό απαρίθμησε όλα τα πράγματα που σε εκνευρίζουν στο παιδί σου. Στη συνέχεια, κάνε το ανάποδο. Αν πεισμώνει και δεν υποχωρεί θαύμασε την επιμονή του. Αν είναι εριστικό, εκτίμησε τις ικανότητές του να σκέφτεται κριτικά. Αν κλαίει πολύ εύκολα, εκτίμησε την εξωστρέφεια.

Κάνε διάλειμμα

Όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μακριά από αυτό που μας εκνευρίζει ή μας θυμώνει. Για να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε ένα καλύτερο τρόπο αντίδρασης. Όταν αισθανόμαστε ότι βράζουμε και αυτό ίσως μας οδηγήσει να πούμε ή να κάνουμε κάτι που θα το μετανιώσουμε τότε είναι ώρα για διάλλειμα. Πάρε χρόνο και μετά σκέψου τι σου προκάλεσε το θυμό και τι μπορείς να κάνεις για την κατάσταση που σε θυμώνει. Με καθαρό μυαλό θα βρεις καλύτερη προσέγγιση. Αν όχι συμβουλέψου ειδικό

Η ζωή σου δεν είναι μόνο τα παιδιά σου

Μάθε να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας. Κράτησε τη σχέση σου με τον σύντροφό σου ζωντανή. Επιτρέψετε στον εαυτό σου να απολαύσετε την παρέα ο ένας του άλλου χωρίς παιδιά γύρω σας. Προγραμμάτισε ένα δείπνο, μια έξοδο για δύο.

Σταμάτα να προσπαθείς συνεχώς

Δεν μπορείς να κάνεις τον κόσμο γύρω σου τέλειο. Απλά δεν μπορείς. Μπορείς μόνο να αλλάξεις τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να βρεις την ευτυχία. Στο παιδί σου μπορείς να προσφέρεις τροφή, αγάπη, αποδοχή και γνώσεις. Αν εσύ είσαι γενικά χαρούμενος άνθρωπος θα προσπαθήσει να σε μιμηθεί. Αν είσαι γκρινιάρα, κακόκεφη, εκνευρισμένη και αγχωμένη τότε θα μάθει αυτό που του δείχνεις.

Πηγή: queenofthehousehold.com

Διαβάστε επίσης

Οι δωρεές στην Αντικαρκινική Εταιρεία πιάνουν τόπο – Οι ξενώνες, το Κέντρο Υποστήριξης και το ΚΗΝ “Νίκος Κούρκουλος” στη Θεσσαλονίκη

Ναυάγιο στην Πύλο: Τηλεφωνική γραμμή από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε 17 γλώσσες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.