Επιλόχεια ακράτεια εντέρου μετά τον τοκετό: Θεραπεία και πρόληψη

Η ακράτεια του εντέρου ή η αδυναμία ελέγχου των κινήσεων του εντέρου μπορεί να είναι μια επιπλοκή του τοκετού που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της γυναίκας κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Η αδυναμία ελέγχου των κινήσεων του εντέρου ή των αερίων, μπορεί να κυμαίνεται από διαρροή περιεχομένου την στιγμή των αερίων έως την πλήρη απώλεια ελέγχου, χωρίς προειδοποίηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της επιθυμίας για κένωση.

Η ακράτεια του εντέρου μπορεί να είναι ένα δύσκολο θέμα για να συζητήσετε με οποιονδήποτε. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής σας και να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία. Η ανοιχτή συνομιλία με τον μαιευτήρα σας είναι απαραίτητη εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια μετά τον τοκετό.

Αιτίες επιλόχειας ακράτειας εντέρου

Η ακράτεια εντέρων ή κοπράνων μετά τον τοκετό είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έως και το 3% των γυναικών που γέννησαν, εμφάνισαν ακράτεια κοπράνων και το 25% είχαν ανεξέλεγκτη διαφυγή αερίων, σύμφωνα με το healthnews.com.

Οι εσωτερικές και εξωτερικές δομές της λεκάνης υφίστανται τεράστιες πιέσεις και αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, όλες οι δομές, δηλαδή των μαλακών ιστών, των μυών και των νεύρων, πρέπει να τεντώνονται και συχνά να σχίζονται για να φιλοξενήσουν το σώμα του νεογέννητου μέσω του κόλπου.

Η επιλόχεια ακράτεια εντέρου προκαλείται τελικά από βλάβη στο «πυελικό έδαφος». Το πυελικό έδαφος είναι όλοι οι μύες, οι συνδετικοί ιστοί και τα νεύρα που υποστηρίζουν και σταθεροποιούν τα πυελικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, της ουροδόχου κύστης και του ορθού.

Μπορεί να υποφέρετε από ακράτεια εντέρου μετά τον τοκετό για διάφορους λόγους. Συχνά, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων.

Άμεση βλάβη του σφιγκτήρα του πρωκτού

Η βλάβη του σφιγκτήρα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ρήξης του περινέου, ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τον τοκετό. Οι ρήξεις του περινέου τρίτου και τέταρτου βαθμού περιλαμβάνουν άμεση βλάβη στον μυ του σφιγκτήρα. Ο μυς του σφιγκτήρα του πρωκτού σχηματίζει έναν δακτύλιο γύρω από τον πρωκτό και ελέγχει τις εκούσιες κινήσεις του εντέρου.

Δυσλειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και την εσωτερική μυϊκή λειτουργία της λεκάνης, συμπεριλαμβανομένων των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, τα νεύρα που τροφοδοτούν τον σφιγκτήρα του πρωκτού τεντώνονται πέρα ​​από την ικανότητά τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη και να οδηγήσει σε ακράτεια κοπράνων.

Βλάβη του ανυψωτικού μυός

Ο ανυψωτικός μυς προσκολλάται από το ηβικό οστό στην ισχιακή σπονδυλική στήλη της λεκάνης σας. Αυτή η ομάδα μυών τεντώνεται εξ ολοκλήρου καθώς το μωρό περνά μέσα από το διάδρομο για να γεννηθεί. Αυτός ο μυς είναι εν μέρει υπεύθυνος για τον έλεγχο της ούρησης και των κινήσεων του εντέρου. Η βλάβη σε αυτόν τον μυ, ειδικά κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ώθησης, μπορεί να προκαλέσει ακράτεια κοπράνων.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα τραυμάτων του περινέου που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να προκαλέσουν βλάβη του σφιγκτήρα του πρωκτού:

  • Πρώτος κολπικός τοκετός
  • Μεγάλο μωρό
  • Παρατεταμένη φάση ώθησης
  • Παροχή υποβοηθούμενη με κενό ή λαβίδα
  • Επισιοτομία

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου;

Οι γυναίκες μετά τον τοκετό μπορεί να περιμένουν κάποιο βαθμό ακράτειας εντέρου μετά τον τοκετό. Ωστόσο, είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να εξαφανιστεί καθώς η περιοχή της πυέλου επουλώνεται και η μήτρα σας επιστρέφει στο μέγεθος και τη θέση της πριν από την εγκυμοσύνη περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας ιατρικής επίσκεψης μετά τον τοκετό, γενικά περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ο μαιευτήρας σας μπορεί να σας ρωτήσει σχετικά με την επείγουσα ανάγκη ή την ακράτεια ούρων και κοπράνων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μία γυναίκα έχει υποστεί ρήξη περινέου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μη διστάσετε να εκφράσετε τυχόν ανησυχίες εάν ο γιατρός σας δεν σας κάνει ερωτήσεις. Ο μαιευτήρας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις ανησυχίες σας.

Μπορεί να συνιστάται φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους. Περαιτέρω διερεύνηση, όπως υπερηχογράφημα ενδοπρωκτού, μπορεί να χρειαστεί για την αξιολόγηση ενός επουλωτικού ή απαρατήρητου τραυματισμού του σφιγκτήρα του πρωκτού.

Θεραπεία

Υπάρχουν πιθανές θεραπευτικές επιλογές για όσες υποφέρουν από ακράτεια εντέρου και η επιτυχία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για σοβαρές καταστάσεις.

Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους

Η φυσικοθεραπεία ή η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους συνιστάται εάν η ακράτεια του εντέρου προκαλείται από αδύναμους και όχι κατεστραμμένους ή σχισμένους μύες. Μια επιτυχημένη διαδικασία επούλωσης θα χρειαστεί χρόνο και συνέπεια.

Η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους συνήθως περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως την επανεκπαίδευση του εντέρου, την κατευθυνόμενη από βιοανάδραση εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους (PFMT), την ηλεκτρική διέγερση, την απελευθέρωση του μυοπεριτονίου και τις τεχνικές κινητοποίησης του συνδετικού ιστού.

Αυτές οι τεχνικές βελτιώνουν τη λειτουργία, τη δύναμη και την αντοχή των μυών του πυελικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του πρωκτικού σφιγκτήρα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο επεμβατική θεραπεία για τραυματισμούς του πρωκτικού σφιγκτήρα και δεν είναι η απάντηση για όλους όσους υποφέρουν από ακράτεια εντέρου. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι, τα οφέλη και η μακροπρόθεσμη προοπτική με έναν ειδικό του παχέος εντέρου.

Μια σφιγκτηροπλαστική αναδομεί τον σφιγκτήρα του πρωκτού. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται με ανάμεικτα αποτελέσματα. Η έρευνα αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά – 74% βελτίωση των συμπτωμάτων – αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι δυσμενείς, με μόνο το 48% να αντιμετωπίζει βελτιωμένη εγκράτεια.

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε πριν από τον τοκετό για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο βλάβης του πυελικού εδάφους, αν και μερικές φορές, είναι αναπόφευκτο.

Η σωματική άσκηση και οι ασκήσεις Kegel θα ενισχύσουν το πυελικό σας έδαφος για τον τοκετό.

Το να μην έχετε τον έλεγχο των εντέρων ή των αερίων σας μπορεί να είναι μια πολύ ενοχλητική και απογοητευτική εμπειρία. Πρέπει να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας μαζί με τον γιατρό και τη μαία σας ώστε να μπορέσετε να φροντίσετε το πυελικό έδαφος μετά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης

Τα ιατρεία του Παντελή, το «φίνις» της Ζωής και η Λαμπρίνα της Καινοτομίας

Απώλεια βάρους: Γιατί αποτυγχάνει και σταματάει πρόωρα η κάθε νέα προσπάθεια;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.