Αυτές τις δεξιότητες πρέπει να έχει κάθε έφηβος

Σχολείο και γονείς έχουν μια ιερή υποχρέωση απέναντι στα παιδιά. Οφείλουν να τα γαλουχούν με βασικές αρχές και ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι καθώς θα ωριμάζουν. Σήμερα, θα δούμε τι πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί μπαίνοντας στην εφηβεία, τις δεξιότητες, δηλαδή, που πρέπει να έχει κάθε έφηβος

Αυτές μπορεί να σχετίζονται με την συναισθηματική ή την ψυχική υγεία του παιδιού, τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα γύρω του ή ακόμα και να αποτελούν λειτουργικές δεξιότητες, που θα το προετοιμάσουν καλύτερα για την καθημερινότητα ενός ενήλικα.

Έτσι, όχι μόνο τα θωρακίζουμε απέναντι στις δυσκολίες αυτής τόσο ευαίσθητης ηλικίας, αλλά τους δίνουμε και τις βάσεις για να γίνουν σωστοί και με ενσυναίσθηση άνθρωποι.

Μην είστε πάντα η σκιά του γιατί δε θα μάθει να είναι υπεύθυνος και θα έχει δυσκολίες στην ενήλικη ζωή του. Είναι πολύ σημαντικό να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Τι πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί μπαίνοντας στην εφηβεία

1. Πώς να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια το smartphone
Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν το πρώτο τους smartphone στο Γυμνάσιο. Τα εφηβάκια ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο για να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να παίξουν παιχνίδια, να επικοινωνήσουν μέσω chat με τους φίλους στα social media και σε σπάνιες περιπτώσεις για να τηλεφωνήσουν.

Πρέπει όμως να τους μάθατε ότι από τη στιγμή που διαθέτουν προσωπικό τηλέφωνο θα πρέπει να είναι ευγενικοί και να απαντούν με όμορφο τρόπο στις κλήσεις τόσο της οικογένειας όσο και φίλων ενώ είναι απαραίτητο να τους μιλήσετε και για τις τηλεφωνικές απάτες που πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Αν βλέπουν εισερχόμενη κλήση από πενταψήφιους αριθμούς (που ενέχουν κίνδυνο απάτης) καλό θα είναι να τις αποφεύγουν και να μην απαντούν.

Ορισμένα μοντέλα smartphone έχουν δικό τους σύστημα για την καταγραφή του χρόνου ημερήσιας χρήσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε κάποια πρόσθετη εφαρμογή που κάνει το ίδιο.

2.Πώς να διατηρούν τις παλιές τους φιλίες
Οι φιλίες είναι ζωτικό κομμάτι της εξέλιξής μας και σημαντικό κομμάτι για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη κάθε παιδιού. Οι φιλίες βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και την αυτοπεποίθησή τους. Οι θετικές φιλικές σχέσεις δημιουργούν και έναν προστατευτικό φραγμό ενάντια στο bullying.

Η δημιουργία και η διατήρηση φιλικών σχέσεων είναι μια ικανότητα που μπορεί να μαθευτεί. Με λίγη προσπάθεια, υπομονή και καθοδήγηση το παιδί σας θα μάθει αυτές τις ικανότητες. Η αλλαγή σχολικής βαθμίδας από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο συνεπάγεται και την απομάκρυνση με φίλους συμμαθητές που θα πάνε σε διαφορετικό σχολείο από το δικό σας παιδί. Η απομάκρυνση δεν ισοδυναμεί με τερματισμό της φιλίας και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσετε μιλώντας με το παιδί σας. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα διαφορετικά σχολεία και οι διαφορετικές εξωσχολικές δραστηριότητες δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για να χάσουν αγαπημένους φίλους. Η ουσία είναι μία: όλες οι φιλίες δοκιμάζονται και μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιες αντέχουν και ποιες όχι.

Αυτό που αξίζει να του τονίσετε είναι ότι στο Γυμνάσιο υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, με τους οποίους μπορεί να γνωριστεί. Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει νέους φίλους και να γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους όμως δεν θα πρέπει να αφήσει πίσω του τις παλιές φιλίες.

3. Πώς να αυτοεξυπηρετείται στο φαγητό
Πρέπει να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί για το φαγητό του και να μπορεί να κάνει σερβίρει μόνο του να φάει. Πρέπει να είναι σε θέση να ετοιμάσει ένα γρήγορο σνακ, να πλύνει και να καθαρίσει φρούτα και λαχανικά που θα συνοδεύσουν το φαγητό του. Να μπορεί να βράσει ένα αβγό, να ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων ή να φτιάξει ένα τοστ χωρίς καπνό στο σπίτι.

Πηγή: scarymommy.gr

Διαβάστε επίσης

Αρεταίειο νοσοκομείο: Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Δεν είναι μόνον 6 τα κρούσματα με την παραλλαγή ”Κράκεν” στη χώρα μας

Ευρωκοινοβούλιο: Σε ακρόαση η Φον ντερ Λάιεν για τις συμβάσεις των εμβολίων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.