Νέα έρευνα δείχνει ότι περισσότερες από 100 χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά παιχνίδια αποτελούν πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών.
Ωστόσο, είναι δύσκολο για τους γονείς να καταλάβουν πώς να αποφεύγουν τα πλαστικά παιχνίδια που περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους.
Οι κανονισμοί και τα συστήματα επισήμανσης διαφέρουν μεταξύ των χωρών και δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία σχετικά με το ποιες ουσίες πρέπει να απαγορεύονται στη χρήση σε υλικά παιχνιδιών. Ως επί το πλείστον, οι κανονισμοί και οι διεθνείς κατάλογοι «χημικών που προκαλούν ανησυχία» στα παιχνίδια επικεντρώνονται σε ορισμένες ομάδες ουσιών με γνωστές επιβλαβείς ιδιότητες, όπως οι φθαλικές ενώσεις, αλλά δεν καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα χημικών ουσιών που βρίσκονται στα πλαστικά παιχνίδια.
Ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Δανίας (DTU) και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τις χημικές λειτουργίες και τις ποσότητες που βρέθηκαν στα πλαστικά παιχνίδια, και ποσοτικοποίησαν την έκθεση των παιδιών και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International .
“Από τις 419 χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε σκληρά, μαλακά και αφρώδη πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε παιδικά παιχνίδια, εντοπίσαμε 126 ουσίες που μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων 31 πλαστικοποιητών, 18 επιβραδυντικών φλόγας και 8 αρωμάτων. Οι εκτιμώμενες δόσεις έκθεσης υπερβαίνουν τις ρυθμιστικές δόσεις αναφοράς με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου να υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας. Αυτές οι ουσίες πρέπει να έχουν προτεραιότητα για σταδιακή κατάργηση σε υλικά παιχνιδιών και να αντικαθίστανται με ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις”, λέει ο Peter Fantke, καθηγητής στο DTU και βασικός ερευνητής της μελέτης.
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι τα παιδιά στις Δυτικές χώρες έχουν κατά μέσο όρο περίπου 18 κιλά πλαστικών παιχνιδιών, κάτι που υπογραμμίζει τις μεγάλες ποσότητες πλαστικών που περιβάλλουν τα παιδιά καθημερινά.