Υπάρχει η ανάγκη μιας θεσμοθετημένης παρακολούθησης και στήριξης των νέων μαμάδων. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα γενικότερο πλαίσιο μεταγεννητικής- περιγεννητικής υποστήριξης και φροντίδας της γυναίκας.
Η μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού της μετατρέπεται ξαφνικά, από το πλέον σημαντικό, στο λιγότερο σημαντικό άτομο μέσα στην οικογένεια. Σχεδόν ξεχνάμε την ύπαρξή της, αφού τα μάτια όλων είναι στραμμένα μόνο στο παιδί. Συχνά το μωρό που έρχεται στη ζωή επισκιάζει τις ενδεχόμενες ανάγκες μιας νέας μητέρας.
Τείνουμε λοιπόν να παραβλέπουμε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη νέα μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι ορμονικές, βιολογικές ή και ψυχικές, ενώ μπορεί να επιβαρύνονται προυπάρχουσες συναισθηματικές, οικονομικές, εργασιακές, κ.λπ. Αν και φαίνεται παράδοξο, μέσα στο πλαίσιο του χαρμόσυνου ερχομού ενός παιδιου, κάποιες μαμάδες μπορεί παράλληλα να βιώνουν κατάθλιψη, όμως ελάχιστες λαμβάνουν την αναγκαία φροντίδα.
Εξειδικευμένες παρεμβάσεις
Είναι σημαντικό να υπάρξει βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας, μέσω εξειδικευμένων παρεμβάσεων, που αφορούν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών μαιευτικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης. Να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των νέων μητέρων σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περιγεννητική περίοδο. Να υιοθέτηθούν ορθές πρακτικές υγείας όπως ο φυσιολογικός τοκετός ή μητρικός θηλασμός. Να υπάρχει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας ανδρών και γυναικών και πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας
Με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία μπορεί να βρεθούν λύσεις για δυσκολίες που αφορούν τη σχέση με τον/τη σύντροφο – σύζυγο, τη σχέση με άλλα μέλη της οικογένειας (γονείς, γονείς του/της συντρόφου, αδέλφια, άλλα παιδιά), τη δυσφορία από τη μετάβαση στη γονεϊκότητα. Με κατάλληλες ιατροκοινωνικές παρεμβάσεις θα αντιμετωπιστούν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών (άγχος, κατάθλιψη, ενοχές, αμφιβολία για τον γονικό ρόλο, δυσάρεστες επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ανησυχίες και φόβοι, κλπ.), αλλά και το άγχος που εμφανίζεται σε περιπτώσεις που το νεογνό θα χτειαστεί να νοσηλευτεί.
Ανάγκη ευαισθητοποίησης των γιατρών
Επισημαίνεται η ανάγκη ευαισθητοποίησης των γιατρών. Προτείνεται επίσης η κατάρτηση Οδηγού των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών για τους επαγγελματίες υγείας. Προτείνεται η κατάρτηση Οδηγού Φροντίδας Εγκύου και Νέας Μητέρας που θα περιγράφουν θέματα όπως: μητρικός θηλασμός (πλεονεκτήματα μητρικού γάλακτος, παραγωγή γάλακτος, διάρκεια και πορεία θηλασμού), περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (μελαγχολία λοχείας, κατάθλιψη), καθώς και τις διαθέσιμες υπηρεσίες περιγεννητικής υγείας στην Ελλάδα, με διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας.
Τρόποι στήριξης της νέας μητέρας
Να μην ξεχνάμε ότι Υποστηρίζοντας τη Μητέρα, υποστηρίζουμε το Παιδί. Για τη μέριμνα και φροντίδα της νέας μητέρας προτείνονται επίσης Σχολές Γονέων, Ψυχολογική Στήριξη, Νομική υποστήριξη, Στήριξη σε τρόφιμα – είδη ρουχισμού, Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
Τέλος προτείνεται Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας,
Ένα παράδειγμα οργανισμού που κινείται σαυτήν την κατεύθυνση και παρέχει υπηρεσίες, αλλά και τεχνογνωσία για το θέμα αυτό ειναι η “Φαιναρέτη, Φροντίδα και Υποστήριξη της Εγκύου και της Νέας Μητέρας” (Γορδίου 1 και 2ας Μαΐου 14, Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης, Νέα Σμύρνη Τ.Κ. 171 21, Τηλ:2109319054, Φαξ: 2109319056 www.fainareti.gr, email: [email protected]).
Του ψυχιάτρου, Ορέστη Γιωτάκου
Διαβάστε επίσης
Εάν τα νύχια σας σπάνε, μπορεί να λείπει αυτό από τη διατροφή σας
Κινητοποιήσεις διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών
Ζαούτης: «Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας»