Σε τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, επεκτείνεται η άγνωστης προέλευσης επιδημία ηπατίτιδας σε παιδιά, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Στη λίστα προστίθενται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, ενώ 9 ύποπτα κρούσματα ερευνώνται στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Από τα δεκάδες παιδιά που ασθένησαν, τουλάχιστον επτά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Το ECDC διερευνά τα κρούσματα στην Ευρώπη σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, επισημαίνει το κέντρο στην ανακοίνωσή του. Όλα τα κρούσματα έχουν άγνωστη αιτία, ωστόσο «η λοιμώδης αιτιολογία θεωρείται πιο πιθανό σενάριο». Δύο κρούσματα στη Βρετανία ήταν «επιδημιολογικά συνδεδεμένα» ανέφερε το ECDC.
Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» είχε επισημάνει πρόσφατα το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.
Η ηπατίτιδα, ή φλεγμονή του ήπατος, προκαλείται συνήθως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C και E, οι οποίοι όμως δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα παιδί. Τα μισά παιδιά βρέθηκαν ωστόσο θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.
Υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων
Σύμφωνα με το ECDC, τα κρούσματα στην Βρετανία αφορούν παιδιά με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα και αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων.
Πολλά εμφάνισαν ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του άσπρου των ματιών) και ορισμένα ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, διάρροια και έμετο.
Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, με τουλάχιστον επτά παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν. Άλλα περιστατικά ανέρρωσαν χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία αφορούν βρέφη και νήπια 2-5 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.
Η Σκοτία καταγράφει κατά μέσο όρο 4 κρούσματα ηπατίδιδας σε παιδιά κάθε χρόνο. Φέτος όμως είχαν επιβεβαιωθεί 13 περιστατικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο» λέει η Ντέιρντρε Κέλι, ηπατολόγος παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία. Από τις αρχές του έτους η μονάδα της έχει διαγνώσει 40 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, συγκριτικά με 7 το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου το 2018.
Διαβάστε επίσης
Πλεύρης: Ανησυχoύμε για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στο εξωτερικό
Συνάντηση Πλεύρη – Γκάγκα, με τον πρέσβη των ΗΠΑ και αντιπροσωπεία του Κογκρέσου