Παραπλανητικά μηνύματα αναπαράγει το βίντεο της Εθνικής Δράσης για την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τις διαιτολόγους – διατροφολόγους Εμμανουέλα Λεουνάκη και Κωνσταντίνα Κατσανά της Οργάνωσης whole.
Μέσα στον Ιούλιο του 2024 δημοσιεύτηκε το πρώτο βίντεο της εκστρατείας Εθνικής Δράσης 2024-2026 κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας με τίτλο «Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα». Η Δράση πραγματοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF.
Η whole εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με το βίντεο αυτό, “καθώς παρόλο που υποτίθεται ότι προσπαθεί να προωθήσει την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αναπαράγει στερεοτυπικές πεποιθήσεις και ενισχύει το στίγμα της παχυσαρκίας.
Η διαιώνιση του στίγματος βλάπτει τόσο τα παιδιά όσο και τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία της μελλοντικής γενιάς”.
Όπως εξηγούν, “το βίντεο για την παιδική παχυσαρκία συνδέει, με έναν υπεραπλουστευμένο τρόπο, συνηθισμένες δραστηριότητες όπως η χρήση του τάμπλετ ή η κατανάλωση ενός γλυκού με την πρόκληση χρόνιων ασθενειών. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλεί τρόμο, φόβο και ντροπή, αντί να εκπαιδεύει ή να κινητοποιεί για την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών. Στο κλείσιμο του βίντεο αναφέρεται χαρακτηριστικά η φράση «Ρίχνουμε όλο μας το βάρος στην ισορροπημένη διατροφή και την καθημερινή άσκηση», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτά τα δύο αποτελούν τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας”.
Με άλλα λόγια, συνεχίζουν, εναποθέτει τη διαχείριση ενός ιδιαίτερα πολύπλοκου κοινωνικού ζητήματος αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη αγνοώντας πολυάριθμους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συντρέχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Η απλοποίηση αυτής της πολυπλοκότητας αναπαράγει διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις και ευθύνεται για το στίγμα της παχυσαρκίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται μερικές από τις βλαβερές συνέπειες του στίγματος, όπως: υπερφαγία, αύξηση αρτηριακής πίεσης και επιπέδων γλυκόζης στο αίμα λόγω του χρόνιου άγχους, περαιτέρω αύξηση βάρους, ανάπτυξη παχυσαρκίας και αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας.
Ως κοινό, έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τον στιγματισμό και το ντρόπιασμα ως αποδεκτές πρακτικές για την προώθηση υγιών συμπεριφορών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τέτοιου είδους καμπάνιες όχι μόνο δεν βοηθούν την υγεία, αλλά την επιδεινώνουν. «Πρακτικές που στηρίζονται στον φόβο, την ντροπή και τις ενοχές θα πρέπει να αποφεύγονται στον σχεδιασμό μιας εκστρατείας δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε εικόνες που ενδυναμώνουν και παρακινούν τα άτομα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους,» επισημαίνει ο κύριος Τριαντάφυλλος Πλιάκας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Επιδημιολόγος, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα κοινωνικού στιγματισμού.
“Αισθανόμαστε την ευθύνη να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό το θέμα, να ενημερώσουμε το κοινό και να προσκαλέσουμε το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό το ζήτημα και να αναθεωρήσουν το προωθητικό βίντεο σύμφωνα με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα για τη δημιουργία αποτελεσματικών εκστρατειών υγείας”, καταλήγουν οι δύο διαιτολόγοι.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Παρίσι 2024: Τι τρώνε οι αθλητές στα ολυμπιακά εστιατόρια
Όταν η σκέψη πληγώνει – Η πνευματική και ψυχική προσπάθεια στο επίκεντρο μελέτης