Tουλάχιστον 2,2 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχουν κάποιου είδους διαταραχή στην όραση και σχεδόν οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Ακόμα, σημαντικός παράγοντας για τον επιπολασμό των οφθαλμικών παθήσεων είναι η τιμή και η διαθεσιμότητα των οφθαλμολογικών υπηρεσιών. Μάλιστα, στις περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα εκτιμάται πως είναι τέσσερεις φορές πιο συχνός σε σύγκριση με τις περιοχές με υψηλό εισόδημα.
Στο πλαίσιο αυτό η Samsung Electronics, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι αξιοποιεί έξυπνα κινητά που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για να προσφέρει σε ευπαθείς ομάδες ανά τον κόσμο τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης σε οφθαλμολογική περίθαλψη. Η Samsung συνεργάστηκε με τη Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης (IAPB) και το Yonsei University Health System (YUHS) στην Κορέα για να δημιουργήσει ιατρικές συσκευές που ανιχνεύουν οφθαλμικές παθήσεις, μέσω Galaxy smartphones που δεν χρησιμοποιούνται πια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ονομάζεται Galaxy Upcycling, βοηθά να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις διαταραχών όρασης, οι οποίες, με την κατάλληλη διάγνωση, μπορούν να προληφθούν. Διεθνώς, αριθμούνται περίπου 1 δισ. περιπτώσεις.
«’Ανθρωποι σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας, και είδαμε μια ευκαιρία να κατασκευάσουμε έξυπνες, καινοτόμες λύσεις που επαναχρησιμοποιούν προϊόντα, εφαρμόζοντας πιο βιώσιμες πρακτικές, έχοντας έτσι θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας», δήλωσε ο Sung-Koo Kim, VP of Sustainability Management Office του Mobile Communications Business στη Samsung Electronics. «Το πρόγραμμα αυτό συνάδει με τη φιλοσοφία της Samsung ότι η τεχνολογία μπορεί να εμπλουτίσει τις ζωές των ανθρώπων και να βοηθήσει στο να φτιάξουμε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους».
Το 2017, η Samsung ξεκίνησε και δημιούργησε το πρόγραμμα Galaxy Upcycling προτείνοντας πρωτοποριακούς τρόπους χρήσης των συσκευών Galaxy με στόχο το θετικό αντίκτυπο. Μέσω του προγράμματος, ένα παλαιότερο έξυπνο Galaxy μπορεί να γίνει ο εγκέφαλος της φορητής κάμερας, η οποία συνδέεται με ένα εξάρτημα φακού για βελτιωμένη διάγνωση, ενώ το smartphone χρησιμοποιείται για τη λήψη εικόνων. Στη συνέχεια, η συσκευή Galaxy χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση και τη διάγνωση των εικόνων για οφθαλμικές παθήσεις, συνδέεται με μια εφαρμογή που καταγράφει με ακρίβεια τα δεδομένα των ασθενών και προτείνει θεραπεία, μία διαδικασία που συνολικά έχει χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με αυτό των οργάνων που είναι εμπορικά διαθέσιμα. Η μοναδική και προσιτή κάμερα διάγνωσης μπορεί να ελέγξει τους ασθενείς για καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, του γλαυκώματος και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η Samsung επέκτεινε το πρόγραμμα και δράσεις στην Ινδία, το Μαρόκο και την Παπούα Νέα Γουινέα. Η Samsung διευρύνει, επίσης, τις δυνατότητές της σε νέους τομείς διάγνωσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανακυκλωμένων συσκευών Galaxy για τη δημιουργία φορητών κολποσκοπίων που βασίζονται σε έξυπνα, για τον έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.
Πηγή: ΑΠΕ