Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποφορτιστούν από τα καθημερινά τους άγχη. Ο πληθωρισμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η βία με χρήση όπλων βρίσκονται σε άνοδο. Οι “νταήδες” πολλαπλασιάζονται στα social media. Ο κύκλος ειδήσεων 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, βγάζει συνεχώς δυσάρεστα νέα και οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν δύσκολες προσωπικές ή επαγγελματικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα το χρόνιο άγχος να γίνεται μια μόνιμη κατάσταση που επηρεάζει την υγεία.
Περίπου οι μισοί Αμερικανοί δήλωσαν ότι βίωσαν άγχος την περασμένη ημέρα, σύμφωνα με έρευνα της Gallup Poll τον περασμένο Οκτώβριο, ένα εύρημα που ήταν σταθερό για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Τα προσωπικά οικονομικά θέματα και τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα ήταν κύριες πηγές άγχους για το ένα τρίτο των ενηλίκων, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Kaiser.
Το άγχος δεν είναι εγγενώς κακό, λέει ο Richard Scrivener, διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων στην Trainfitness του Λονδίνου, μια εταιρεία τεχνολογικής ανάπτυξης. Το stress των μυών μέσω της προπόνησης με βάρη, για παράδειγμα, οδηγεί σε ευεργετικές αλλαγές. Επιπλέον, το βραχυπρόθεσμο στρες σε υγιείς ανθρώπους συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο. «Αλλά εάν το άγχος είναι συνεχές, ειδικά σε ηλικιωμένα ή άτομα με ευάλωτη υγεία, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αντίδρασης στο στρες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας», είπε ο Scrivener.
Μπορεί το άγχος να σας αρρωστήσει;
Το άγχος εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζεις μια νέα, απρόβλεπτη ή απειλητική κατάσταση και δεν ξέρεις αν μπορείς να το διαχειριστείς επιτυχώς, δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Καρμέλ Τσόι, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ψυχιατρικής Ακριβείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και τη Γενική της Μασαχουσέτης Νοσοκομείο στη Βοστώνη.
Όταν είστε σωματικά ή συναισθηματικά πιεσμένοι, το σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής. Η κορτιζόλη διαπερνά το οργανισμό σας, δίνοντας σήμα στο σώμα σας να απελευθερώσει γλυκόζη. Η γλυκόζη, με τη σειρά της, παρέχει ενέργεια στους μυς σας, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε μια απειλή ή να τρέξετε μακριά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αυξηθεί, η αναπνοή σας μπορεί να γίνει γρήγορη και μπορεί να αισθανθείτε ζάλη ή ναυτία.
Αν χρειαζόταν πραγματικά να πολεμήσετε ή να φύγετε από ένα αρπακτικό, τα επίπεδα κορτιζόλης σας θα έπεφταν ξανά μόλις τελείωνε η σύγκρουση. Όταν είστε σε χρόνιο στρες, ωστόσο, αυτά τα επίπεδα παραμένουν αυξημένα.
Το άγχος μπορεί να σας κάνει κακό, και να γιατί
Η παραμονή σε αυτή την αυξημένης έντασης κατάσταση δεν είναι καλή, καθώς τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επιδεινώσουν καταστάσεις υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να συμβάλει σε χρόνιο άγχος, ευερεθιστότητα, κακό ύπνο, κατάχρηση ουσιών, χρόνια αγωνία ή ανησυχία και πολλά άλλα.
Πώς να ανακουφίσετε το άγχος
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε το άγχος. Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα, κοιμηθείτε πολύ, καταναλώστε υγιεινές τροφές και περιορίστε τον χρόνο που παρακολουθείτε τις ειδήσεις ή ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Θα σας βοηθήσει σημαντικά επίσης να παραμείνετε συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους και να χρησιμοποιείτε ηρεμιστικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή. Ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία, όμως, είναι η σωματική δραστηριότητα.
Η άσκηση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τη διαχείριση του ψυχολογικού στρες», είπε ο Τσόι. «Η άσκηση δεν αφαιρεί αυτό που προκαλεί το άγχος, αλλά μπορεί να τονώσει τη διάθεση, να μειώσει την ένταση και να βελτιώσει τον ύπνο – όλα αυτά επηρεάζονται από το στρες – και τελικά αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσεγγίσουν τις προκλήσεις τους με πιο ισορροπημένο τρόπο.»
Όταν το άγχος σας έρχεται από όλες τις πλευρές, είναι ώρα για μια ανάσα.
Τρόποι για να κάνετε ένα διάλειμμα
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη θετική επίδραση της άσκησης στο στρες. Η σωματική δραστηριότητα, και ιδιαίτερα η άσκηση, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα του άγχους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advances in Experimental Medicine and Biology, για παράδειγμα. Ομοίως, μια μελέτη Frontiers in Psychology σε φοιτητές πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η τακτική ενασχόληση με αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έως μέτριας έντασης για έξι εβδομάδες βοήθησε στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του αντιληπτού άγχους τους.
Κινηθείτε για να απελευθερώσετε χημικές ουσίες που σας χαρίζουν αίσθηση
Ο λόγος που η άσκηση είναι τόσο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του στρες είναι αρκετά απλός. Η άσκηση προκαλεί το σώμα σας να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές που ενισχύουν τη διάθεσή σας. Η κίνηση καταπολεμά επίσης τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, ενώ βελτιώνει τη ροή του αίματος.
Οι αερόβιες προπονήσεις, όπως το τρέξιμο, ο χορός και η πυγμαχία, παράγουν πολλές ενδορφίνες που τονώνουν τη διάθεση που ανακουφίζουν από το άγχος. Αλλά η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, λειτουργεί επίσης.
Οι αερόβιες προπονήσεις, όπως το τρέξιμο, ο χορός και η πυγμαχία, παράγουν πολλές ενδορφίνες που τονώνουν τη διάθεση που ανακουφίζουν από το άγχος. Αλλά η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, λειτουργεί επίσης.
Η Jessica Honig, κλινική κοινωνική λειτουργός στο Phoenixville της Πενσυλβάνια, λέει ότι η άσκηση ενδυναμώνει τους ασθενείς της επειδή συνειδητοποιούν ότι, μέσω της κίνησης, κρατούν το κλειδί για την επαναφορά και τη μείωση του άγχους τους. “Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσετε – να “διαλύσετε” την ενέργεια από μια σπειροειδή, μη παραγωγική νοοτροπία”, είπε.
Ποιοι τύποι άσκησης είναι καλύτεροι; Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση, όπως το κολύμπι, το τρέξιμο, ο χορός και η πυγμαχία, μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική στο να ρέουν στο σώμα οι ενδορφίνες που τονώνουν τη διάθεση και πιο ήπιες μορφές σωματικής δραστηριότητας λειτουργούν. Σκεφτείτε τη γιόγκα, την ενδυνάμωση και το περπάτημα. Επιπλέον, μερικές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο.
Διαβάστε επίσης
Ανησυχητικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία
ECDC: Δύο ακόμα θάνατοι παιδιών στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α
COVID-19: Τέλος τα μέτρα προστασίας στα σχολεία – Τι αλλάζει με απουσίες και καραντίνα