Κολπική μαρμαρυγή: Συσκευή «υποκαθιστά» τα αντιπηκτικά

Μία νέα συσκευή – που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο – μειώνει δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμη και σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, που δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία αρρυθμία, που αποτελεί βασικό παράγοντα για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 15% σε άτομα άνω των 75. «Περίπου στο 90% των περιπτώσεων, ο θρόμβος στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, σχηματίζεται σε μία προσεκβολή του κόλπου της καρδιάς, η οποία λέγεται ωτίο. Από εκεί ξεκινάει την πιθανά καταστροφική πορεία του με εμβολή στον εγκέφαλο ή όπου αλλού. Η συσκευή που ονομάζεται συσκευή σύγκλισης ωτίου αριστερού κόλπου κλείνει αυτή την κοιλότητα της καρδιάς σαν μία ομπρελίτσα, κι έτσι απομονώνει την περιοχή, όπου δημιουργείται ο θρόμβος», εξήγησε στο Πρακτορείο Fm ο Γιάννης Τσιαφούτης επεμβατικός καρδιολόγος, επιμελητής Α’ στην A’ καρδιολογική κλινική του Ερυθρού Σταυρού, όπου μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπιστεί συνολικά 5 περιστατικά.

Πρακτικά εξαλείφεται η πιθανότητα εγκεφαλικού

Όπως εξηγεί ο γιατρός, η τεχνική δεν θεραπεύει την κολπική μαρμαρυγή, αλλά μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αντιπηκτική αγωγή, ενώ παράλληλα σχεδόν εξαφανίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού αφού οι 9 από τις δέκα περιπτώσεις του εγκεφαλικού σχετίζονται με την περιοχή που τοποθετείται η συσκευή.

Πώς γίνεται

Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής λαμβάνει μέθη. Η συσκευή εμφυτεύεται με ειδικούς καθετήρες και με υπερηχογραφική καθοδήγηση στην κοιλότητα του ωτίου. Ο ασθενής χρειάζεται να παραμείνει μόνο ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται

Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που έχουν κίνδυνο αιμορραγίας από το γαστρεντερικό ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας. Επιπλέον ενδείκνυται για άτομα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ανεχθούν την μακροχρόνια αντηπτική αγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.