Ελληνίδα ανέπτυξε σύστημα ΑΙ, που βρίσκει την άνοια χωρίς συμπτώματα

Για άλλη μια φορά οι Έλληνες ερευνητές καινοτομούν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η Ζωή Κούρτζη, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Cambridge και οι συνεργάτες της, ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), που βρίσκει την άνοια, πριν, καν, εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Ελληνίδα ανέπτυξε σύστημα ΑΙ που βρίσκει την άνοια χωρίς συμπτώματα
Η κα Ζωή Κούρτζη

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται μόλις μία απεικόνιση του εγκεφάλου. Ένας ειδικός αλγόριθμος τη διαβάζει και μπορεί να εντοπίσει τη νευροεκφυλιστική ασθένεια πολύ νωρίς, σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι το εύρημά τους θα αποτελέσει μελλοντικά πολύτιμο βοηθό των νευρολόγων.

«Αν παρέμβουμε έγκαιρα, οι θεραπείες για την άνοια θα μπορούν να ξεκινάνε νωρίτερα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Ταυτόχρονα θα αποφεύγεται μία μεγαλύτερη εγκεφαλική βλάβη».

Χωρίς ούτε ένα σημάδι

Οι προκλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαγνώσει την άνοια ακόμη και όταν δεν υπάρχει το παραμικρό εμφανές σημάδι βλάβης στον εγκέφαλο. Επίσης, μπορεί να προβλέψει κατά πόσο η άνοια θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια και αν θα εξελιχθεί αργά ή γρήγορα.

Οι κλινικές δοκιμές έγιναν στο Νοσοκομείο Άντενμπρουκ του Cambridge και σε άλλες βρετανικές κλινικές, με τη συμμετοχή περίπου 500 ατόμων και με επικεφαλής τον νευρολόγο Tim Rittman. Όπως είπε ο ίδιος, το νέο «έξυπνο» σύστημα συνιστά «μία φανταστική εξέλιξη».

Η ανάπτυξη αλγορίθμων για κλινική χρήση αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο διεθνώς, «παντρεύοντας» την επιστήμη των υπολογιστών με τη Νευροβιολογία και την Ιατρική.

Λίγα λόγια για την Ελληνίδα ερευνήτρια

Η κ. Κουρτζή σπούδασε Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πήρε το διδακτορικό της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Harvard, ειδικευόμενη στη Γνωστική Νευροαπεικόνιση και στη συνέχεια πραγματοποίησε έρευνα στο γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιολογική Κυβερνητική και στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Από το 2013 διδάσκει Πειραματική Ψυχολογία στο Cambridge.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Έκκληση στους πιο ισχυρούς του πλανήτη για τις ανισότητες στα εμβόλια

Σε 150 σημεία δωρεάν rapid test την Τετάρτη 11 Αυγούστου

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.