Η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης (ΕΕΚ) έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις για τον φετινό Μάιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης. Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό για την Κοιλιοκάκη και την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπισή της.
Εδώ και πολλά χρόνια, τα μέλη του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου ατόμων με Κοιλιοκάκη Association of European Coeliac Societies – AOECS αναγνωρίζουν τη 16η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Κοιλιοκάκης. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι Σύλλογοι πασχόντων από Κοιλιοκάκη ενώνουν τις δυνάμεις τους γύρω από αυτήν την ημέρα για να μοιραστούν εμπειρίες, δραστηριότητες και εργαλεία σχετικά με το πώς είναι η ζωή με Κοιλιοκάκη, αλλά και να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση για το τι χρειάζεται για να ζήσεις χωρίς γλουτένη.
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, εκτιμάται ότι χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες ζουν με αδιάγνωστη Κοιλιοκάκη, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς. Η Κοιλιοκάκη δεν πρέπει να παραμένει αόρατη. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποτροπή ενδεχόμενων μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία, όπως οστεοπόρωση, κατάθλιψη, καρκίνο του λεπτού εντέρου ή λέμφωμα, καθώς και επαναλαμβανόμενες αποβολές για τις γυναίκες.
Τι είναι η κοιλιοκάκη;
Η κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη) αποτελεί μια πάθηση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη εκδηλώνουν μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά μπορούν να ανακάμψουν πλήρως τηρώντας αυστηρά για όλη τους την ζωή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;
Τα κλασικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης, όταν ο πάσχοντας καταναλώνει γλουτένη, περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες του εντέρου, φούσκωμα, και υποσιτισμό ο οποίος προκαλεί, μεταξύ άλλων, απώλεια βάρους στους ενήλικες, προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και οστεοπόρωση. Επιπλέον, η κοιλιοκάκη σχετίζεται και με ένα πλήθος άλλων νόσων μεταξύ των οποίων ηπατικές διαταραχές, δερματικά εξανθήματα και υπογονιμότητα.
Είναι επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου που πάσχει;
Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί απλά μία αλλεργία, καθώς στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη των τροφίμων οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.
Εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, θα διεξαχθεί μια δυναμική εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νόσο, παρέχοντας πληροφορίες για τα συμπτώματα και τις ανάγκες των πασχόντων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους λογαριασμούς στο Facebook (https://www.facebook.com/HellenicCoeliacSociety) και το Instagram (https://www.instagram.com/hellenic_celiac_society/).
Συμπόσιο της ΕΕΚ
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, στην Αθήνα, προσφέροντας ευκαιρίες για ενημέρωση και συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και εστίασης και των ατόμων που ζουν με Κοιλιοκάκη. H εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο Facebook δίνοντας την ευκαιρία στους πάσχοντες όλης της χώρας να ενημερωθούν. Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο θα βρείτε εδώ: https://www.koiliokaki.com/13o_symposio/
Φωταγώγηση κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα: Δήμοι από όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη δράση “Shine a Light on Celiac Disease”, φωτίζοντας κτίρια μπλε για να ενημερώσουν για τη νόσο και να διαδώσουν το μήνυμα της ενίσχυσης της διάγνωσης και της πρόληψης.
Διανομή εντύπων: Θα πραγματοποιηθεί εντυποδιανομή σε διάφορους δήμους της χώρας, προσφέροντας πληροφορίες και υλικό σχετικά με την Κοιλιοκάκη.
Συνάντηση στην Κατερίνη: Στις 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση στην Κατερίνη για το νέο πρόγραμμα του συλλόγου «Δίκτυο Κοιλιοκάκης – Gluten Free Ambassador» που προσβλέπει στη δημιουργία τοπικών ομάδων σε όλη την επικράτεια.
Δωρεάν Διαδικτυακά Σεμινάρια από τον Πανευρωπαϊκό Σύλλογο: Για 2η χρονιά ο Πανευρωπαϊκός Σύλλογος προσφέρει δωρεάν μια σειρά σεμιναρίων σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και την ανάδειξη των αναγκών των πασχόντων σε όλη την Ευρώπη. Τα σεμινάρια θα γίνουν διαδικτυακά και στα αγγλικά.
Με αυτές τις εκδηλώσεις, η ΕΕΚ επιδιώκει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της νόσου στην επικράτεια.
Διαβάστε επίσης
Όζοι θυρεοειδούς: Πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη;
Επανάσταση με την τρισδιάστατη δομή πρωτεϊνών και βιομορίων από το σύστημα AlphaFold 3