Ακόμα 41 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 λοίμωξης του αναπνευστικού, καταγράφησαν το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλία, ενώ συνολικά στις μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, προσήλθαν 1.262 πολίτες. Όπως ανακοίνωσε, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπάρχουν άλλα 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην έρχονται οι πολίτες σε επαφή με μολυσμένα νερά, ειδικά όταν έχουν ανοιχτές πληγές, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν συρροές κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, ενώ η αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού στη Θεσσαλία οφείλεται, όπως είπε, στην έξαρση της COVID-19.
Εμβολιασμοί
Πέρα από την προστασία του δέρματος, πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε, όπως και να αποθηκεύουμε, φρούτα και λαχανικά από περιοχές στις οποίες έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο, σημείωσε η κα Αγαπηδάκη και πρόσθεσε, πως, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.046 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 80 σε παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έναντι της ηπατίτιδας Α.
Τι είναι λεπτοσπείρωση
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου της λεπτοσπείρωσης.
Συμπτώματα
Η λεπτοσπείρωση μπορεί να εμφανιστεί με δύο κλινικό σύνδρομα: την ανικτερική και την ικτερική λεπτοσπείρωση.
Στα αρχικό στάδια, η κλινική εικόνα της λεπτοσπείρωσης, είναι παρόμοια με αυτήν της γριπώδους συνδρομής (πυρετός, ρίγος, μυαλγία κλπ). Επίσης, είναι δυνατόν άτομα με λεπτοσπείρωση να εμφανίσουν ήπιες εκδηλώσεις ή να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.
Πώς μεταδίδεται
Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με μικροκοψίματα στο δέρμα. Επίσης, η μετάδοση της λεπτόσπειρας μπορεί να γίνει έμμεσα, όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερό, κατάποση μολυσμένης τροφής).
Η μετάδοση λεπτοσπείρωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικό σπάνια και είναι δυνατό να συμβεί μέσω της σεξουαλικής επαφής και του μητρικού θηλασμού.
Στην περίπτωση κάθετης μετάδοσης του βακτηριδίου (αττό την έγκυο στο έμβρυο) μπορεί να προκληθεί αποβολή.
Η λεπτόσπειρα είναι δυνατόν να ανευρίσκεται στα ούρα ασθενών, συνήθως έως και έναν μήνα ή και περισσότερο μετά το πέρας της κλινικής νόσου. Θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις κατά τον χειρισμό των ούρων και τήρηση μέτρων υγιεινής.
Καταλληλότητα νερού
Για τον Δήμο Βόλου, το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις Αλυκές και στη Φυτόκο Νέας Ιωνίας. Στον Δήμο Αγιάς, το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις τοπικές κοινότητες Ομολίου, Στομίου και Παλαιόπυργου», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.
Διαβάστε επίσης
Ο άφαντος Δημήτρης, ο αξιοποιήσιμος Νίκος και τα ραβασάκια της Θεανώς