Ένας παθολόγος στο δημόσιο σύστημα υγείας αντιστοιχεί σε 300.000 πολίτες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ο μοναδικός παθολόγος που υπηρετεί στο νοσοκομείο του Πύργου, καλύπτει την παθολογική κλινική, η οποία αριθμεί 70 νοσηλευόμενους ασθενείς, και τα επείγοντα. Επίσης καλύπτει τη κλινική κορονοϊού αφού δεν υπάρχει πνευμονολόγος.
«Ένας και μοναδικός πνευμονολόγος που υπάρχει στο νοσοκομείο Αμαλιάδας καλύπτει το νοσοκομείο Πύργου μόνο κατά τις εφημερίες», επισημαίνεται και τονίζεται ότι στο νοσοκομείο Αμαλιάδας η παθολογική κλινική είναι κλειστή τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού οι 4 παθολόγοι μετακινήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες στο νοσοκομείο του Πύργου και απέμεινε μόνο ένας. Παρόλο που έγινε προκήρυξη πέντε θέσεων μόνιμων παθολόγων και κανείς γιατρός δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, τα δύο νοσοκομεία, Πύργου και Αμαλιάδας λειτουργούν με την παρουσία ενός μόνο παθολόγου, ο οποίος ασκεί επιπλέον και χρέη πνευμονολόγου και έχει υπό την επίβλεψή του περισσότερους από 70 ασθενείς που νοσηλεύονται.
Ελλείψεις στο ΕΣΥ
Σχολιάζοντας του λόγους για τους οποίους οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν, αναφέρει ότι «οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότατοι. Οι παθολόγοι γιατροί της περιοχής κερδίζουν πολύ περισσότερα ως ιδιώτες ιατροί. Το κράτος πρέπει να βάλει όρια στα κέρδη των ιδιωτών γιατρών. Αυτό το διαπιστώνει κανείς και από την απροθυμία τους να εγγραφούν στο σύστημα ως προσωπικοί ιατροί αν και προβλέπονται για τους προσωπικούς γιατρούς υπερδιπλάσιες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ».
Εστιάζοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι η δημόσια υγεία είναι ευθύνη και των τοπικών φορέων καθώς θα πρέπει να χορηγούν κίνητρα προσέλκυσης των γιατρών και όχι να αδιαφορούν ή να τους διώχνουν όπως στη Μήλο.
Οικονομικά κίνητρα
«Το κράτος πρέπει να θεσμοθετήσει κίνητρα οικονομικά, θεσμικά, υπηρεσιακά για να προσελκύσει γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία όπως του Πύργου και της Αμαλιάδας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
«Το νοσοκομείο Αμαλιάδας είχε μετατραπεί εδώ και 5 χρόνια σε περιφερειακό Ιατρείο. Χειρότερα και από τα κέντρα υγείας. Τώρα γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ να επανέλθει η δευτεροβάθμια λειτουργία και εν μέρει επανήλθε, Σκαλώνει και αυτή η προσπάθεια στην γενική έλλειψη γιατρών», συμπλήρωσε.
«Τα σωματεία των εργαζόμενων και οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας ενωμένοι και αποφασισμένοι διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.
Διαβάστε επίσης
ΠΟΕΔΗΝ: Στην «εντατική» τα νοσοκομεία στη Β.Ελλάδα- Χρέη και τραγικές ελλείψεις
Έκθεση ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων: 72 τα κρούσματα στην Ελλάδα