Την παραδοχή ότι είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα για το clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Το γεγονός ότι έρχεται το τέλος της χρονιάς και λες ότι εγώ δεν μπόρεσα να ελέγξω τη δαπάνη, πληρώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πάροχοι» είναι λογικό να δημιουργεί παράπονα, επισήμανε ο κ. Πλεύρης, που συμπλήρωσε πως «στόχος είναι να παρακολουθείται η συνταγογράφηση» και γι αυτό οι βάσεις θα μπουν το 2022, κυρίως με την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων.
«Σκοπός μας είναι να δούμε σε ποια φαρμακευτικά σκευάσματα δημιουργείται η μεγάλη δαπάνη», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η διαφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρατηρείται μια μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας, ιδίως στις καινοτόμες θεραπείες, επειδή απουσιάζουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως είπε «στη χώρα μας να αρχίζει η θεραπεία των ασθενών από τα πιο ακριβά και όχι από τα πιο φτηνά φάρμακα».
Ο ίδιος προέβλεψε ότι για το φάρμακο η διετία 2020-2022 θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και έδωσε έμφαση στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Πλεύρης : Θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο των τιμών των φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες
Όπως είπε, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αυτό, γιατί αν συμφωνήσουμε στην κατανάλωση θα έχουμε χαμηλότερο clawback. «Μέσα σε τρεις μήνες νομοθετήσαμε μία σειρά μέτρων για τους ανασφάλιστους, την εξομοίωση λιανικής με ασφαλιστική τιμή και για πρώτη φορά εκτιμάται η αξία του φαρμακευτικού προϊόντος στη χώρα μας», είπε ο κ. Πλεύρης ο οποίος ζήτησε να έχει μία συνολική πρόταση από την φαρμακοβιομηχανία.
Επανερχόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι κι εμείς θα πάμε με το ευρωπαϊκό μοντέλο.
Ο κ. Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι «θέλουμε τα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα και για τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, αλλά επειδή είναι πιο ακριβά φάρμακα από τα αλλά, θέλουμε να τα καταναλώνουμε στις συγκεκριμένες ποσότητες που αντιστοιχούν στον ελληνικό πληθυσμό και όχι σε μεγαλύτερες όπως γίνεται σήμερα».
Αναφερόμενος στις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα αποκάλυψε ότι αυτές θα εκτιμηθούν και με βάση το γεγονός του πολέμου και της γενικότερης διεθνούς συγκυρίας.
Πλεύρης: Στόχος η μείωση του clawback κατά 50 εκατ. για το 2022
Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί το clawback κατά 50 εκατ. για το 2022 συγκριτικά με το 2020, αλλά το ζητούμενο είναι να γνωρίζει η Πολιτεία αν η δαπάνη ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Όπως σημείωσε, προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης έχουν ληφθεί αντιδημοφιλή μέτρα και εξετάζεται η δυνατότητα μέσω των διαπραγματεύσεων να δίνονται καλύτερες τιμές (εκπτώσεις), με ένταση στα φάρμακα που επιβαρύνουν περισσότερο τη δαπάνη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, που συμμετείχε στην ίδια συζήτηση, τόνισε ότι «πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς αλλά αργούν να γίνουν πράξη», αναφερόμενος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα χαρακτηρίζοντας τα ως «μισές δουλειές», ενώ για τον φάκελο του ασθενούς είπε ότι είναι κάτι το οποίο ακόμα σχεδιάζεται.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα 10 χρόνια clawback κατά τα οποία η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας έχει επιστρέψει πάνω από 10 δισ. ευρώ στο κράτος. «Ακούμε τον υπουργό αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει τελικά στην πράξη αν υπάρξει και φέτος πίεση προς τη φαρμακοβιομηχανία αυτό δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη» τόνισε.
Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι συμφωνούμε σε περισσότερα απ’ όσα διαφωνούμε και ο στόχος μας είναι να βρεθούν λύσεις στον τομέα του φαρμάκου.
Ο αντιπρόεδρος της VIANEX Κωνσταντίνος Παναγιούλιας, από την πλευρά του, σημείωσε πως το καλό για τη χώρα είναι ότι υπάρχει εγχώρια βιομηχανία, είναι ισχυρή και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να εξασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα. «Μπορεί να αναπτυχθεί, φυσικά όταν υπάρχει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις εταιρείες και προβλέψιμο». Ανέφερε, σημειώνοντας πως από το 2012 εξαγγέλλονται διαρθρωτικά μέτρα που συνήθως δεν υλοποιούνται και το μόνο που έχει υλοποιηθεί και ανεβαίνει ταχύτατα είναι το clow back.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις είπε ότι στην Ελλάδα η διαδικασία που εφαρμόζεται είναι μια πίεση προς τις εταιρείες να δώσουν μια έκπτωση η οποία να υπερβαίνει το αναμενόμενο clowback, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες.
Το πρόβλημα με τα φάρμακα, είπε, είναι κατανοητό από την πανδημία, όταν στην Ευρώπη ανακαλύψαμε ότι δεν είχαμε αυτονομία στον φαρμακευτικό τομέα- η έρευνα είχε πάει στην Αμερική και η παραγωγή σε τρίτες χώρες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι εκτός από την μεγάλη μάχη της μάσκας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είχαμε και κάποιες μάχες σχετικά με τα φάρμακα.
Στην Ελλάδα, προσέθεσε, δεν εμφανίστηκε έντονα αυτό το φαινόμενο διότι και οι πολυεθνικές εταιρείες τροφοδότησαν την αγορά με φάρμακα, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις «αντιστάθηκαν στις σειρήνες που ερχόντουσαν από το εξωτερικό και ζητούσαν φάρμακα με πολύ υψηλές τιμές και τροφοδότησαν κυρίως τα ελληνικά φαρμακεία». Γι αυτό το λόγο, προσέθεσε, η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει εκπονήσει έναν οδικό χάρτη για να μεταρρυθμίσει όλο το σύστημα της φαρμακευτικής αγοράς στην Ευρώπη με ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και βεβαίως να επαναφέρει την παραγωγή στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο κόστος των φαρμάκων, είπε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία ανέδειξαν αυτό το θέμα. Λόγω της αύξησης της ενέργειας έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής και οι προμηθευτές αναθεώρησαν τις τιμές των πρώτων υλών και σε αντίθεση με άλλους κλάδους το φάρμακο δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές, δεν επιτρέπεται από την αγορανομική διάταξη, είπε ο κ. Παναγιούλιας.
Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη η οποία τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία εκτός από το να κατοχυρώνει τις πατέντες των φαρμάκων στην Ευρώπη, θα πρέπει να παράγει και στην Ευρώπη, αναφερόμενη στο πρόσφατο παράδειγμα της αντιμετώπισης της COVID-19 όπου η Ευρώπη αναζήτησε πρώτες ύλες από χώρες εκτός Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης
Φόρουμ Δελφών – Mπουρλά : Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, τα εμβόλια για τον καρκίνο
Φόρουμ Δελφών 2022: H ψηφιοποίηση καταλύτης για τη βελτίωση της ισότητας στην υγεία