Νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια 

Αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες για την οξεία και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, παρουσίασε, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), στο πλαίσιο του συνεδρίου ESC Congress 2021.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι η αγωγή με βερισιγουάτη μπορεί να ακολουθείται στην περίπτωση ασθενών με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και στάδιο νόσου ΙΙ έως IV κατά NYHA οι οποίοι εμφανίζουν επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Παρά την αγωγή που ακολουθούν, όπως αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης ή αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης -νεπριλυσίνης, σε συνδυασμό με ένα β-αναστολέα και ένα ανταγωνιστή των μεταλλοκορτικοειδών υποδοχέων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

Η βερισιγουάτη συστήνεται πλέον, συμπληρωματικά της καθιερωμένης αγωγής αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας, σε ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης και επανανοσηλείας.

Αλλαγή στην αγωγή ασθενών

«Η επίσημη αναγνώριση της επιδεινούμενης καρδιακής ανεπάρκειας και η συμπερίληψή της στις σημαντικές αυτές κατευθυντήριες οδηγίες σηματοδοτούν μία μεγάλη αλλαγή όσον αφορά την αγωγή ασθενών με επείγουσα ανάγκη για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής Piotr Ponikowski, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Καρδιολογικών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής του Βρότσουαφ στην Πολωνία.

«Στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ο χαρακτηρισμός ”χρόνια” δεν σημαίνει σταθερή. Τα συμπτώματα ενδέχεται να κλιμακωθούν μέχρι το σημείο όπου ο ασθενής θα εμφανίσει επιδείνωση, πράγμα που θα σημαίνει είτε νοσηλεία είτε εξωνοσοκομειακή αγωγή με ενδοφλέβια χορήγηση διουρητικών.

Ένα ποσοστό 56%, περίπου, των ασθενών αυτών θα νοσηλευτεί εκ νέου σε διάστημα 30 ημερών από την εμφάνιση ενός τέτοιου επεισοδίου, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

Γι’ αυτό, ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε την καρδιακή ανεπάρκεια έπρεπε να αλλάξει, καθώς προσπαθούμε να ανακόψουμε την καθοδική πορεία στην εξέλιξη της νόσου σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών», σημειώνει ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης 

Πώς θα πηγαίνουμε στα οδοντιατρεία – Νέες οδηγίες

Οι 5άστερες κλινικές του Άδωνη δια χειρός Πλεύρη και η αποχώρηση των Διοικητών

Καρύδια: Το καλύτερο φάρμακο για τη χοληστερίνη

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.