Άρνηση των ιδιωτών γιατρών να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ – Έρχεται επίταξη;

Η ρήξη Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιδιώτες γιατρούς, είναι προ των πυλών και το αποτέλεσμα θα είναι να παραμείνουν τα κενά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ειδικά στις άγονες περιοχές, σε μία εποχή που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

Επίταξη για να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ

Αδιαφορία στην υπολειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας, δεν μπορεί να δείξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μια είδους επίταξη. Ανοίγοντας τις εργασίες του 15th Pharma & Health Conference με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ» ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι απόφαση θα ληφθεί σήμερα σε σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, με στόχο την επίλυση του προβλήματος νοσοκομείων με άγονες προκηρύξεις.

Μόνο 11 στους 145 γιατρούς που κλήθηκαν τηλεφωνικά να συνδράμουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε 14 περιοχές, απάντησαν θετικά στα σχετικά τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από τους διοικητές νοσοκομείων. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 15th Pharma & Health Conference.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά από την Πάτρα χθες ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης «υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουμε κάνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και βγαίνουν διαρκώς άγονες. Οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, πήραν τηλέφωνο με δική μας εντολή έναν – έναν όλους τους γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση. Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω «υποχρεωτικά» μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται».

Παρά τις εκκλήσεις αυτές, τελικά από τα 145 τηλεφωνήματα που έγιναν σε γιατρούς σε 14 περιοχές, οι 105 γιατροί αρνήθηκαν, οι 15 δεν απάντησαν καν, οι 14 δήλωσαν ότι μπορεί να δεχτούν και μόνοι οι 11 απάντησαν θετικά.

Εντός της ημέρας θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Υγείας με εκπροσώπους των ιδιωτών γιατρών ώστε να συζητηθεί η συνδρομή τους στην κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας έχει «απειλήσει» ότι εάν δεν υπάρχει αυτή η συνδρομή σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, θα ληφθούν δραστικά μέτρα, ακόμη και ο αποκλεισμός γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Clawback

Αναφορικά με το clawback, το οποίο ο υπουργός υπενθύμισε ότι τέθηκε από την προηγούμενη θητεία του, ανέφερε ότι «πήγε πιο πάνω από εκεί που είχα σχεδιάσει» και παραδέχθηκε ότι εξόκειλε. Ωστόσο, σήμερα με τις παρεμβάσεις του Υπουργείου η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει το πεντάμηνο του 2024 καλά, «φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους» σημείωσε ο υπουργός. Ο δε μήνας Ιούνιος κατέγραψε 0% αύξηση στο σύνολο, και εάν συνεχιστεί η τάση αυτή το δεύτερο εξάμηνο θα είναι το νούμερο αδιανόητο πάνω από στόχους του Υπουργείου.

Επίσης, τα ιατροτεχνολογικά θα έχουν rebate από 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και ο υπουργός σημείωσε ότι  δεν θα κάνει πίσω στην απόφαση έχοντας συζητήσει ήδη με φορείς του κλάδου. Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν δικαιολογείται ο κλάδος να δίνει εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ και να αρνείται να δώσει στο ΕΣΥ, το οποίο είναι μεγαλύτερος αγοραστής.

Σχετικά με το νοικοκύρεμα οφειλών των νοσοκομείων, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να βάλουμε τάξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ατιμολόγητα που έχουν πέσει 50,6%. Σύντομα τα ατιμολόγητα των νοσοκομείων θα τιμολογηθούν και θα αποπληρωθούν, ενώ ο υπουργός προανήγγειλε ότι αυτή η τακτική θα πάψει.

Με κατεύθυνση μια μακροπρόθεσμη πολιτική και ακολουθώντας μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών θα συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας για ένα σταθερό περιβάλλον για αξιόπιστες αποφάσεις. Στόχος από την πλευρά του κράτους είναι να εξασφαλιστούν επενδύσεις, κλινικές μελέτες και εισαγωγές καινοτόμων. Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει προτάσεις από τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και αναμένεται εντός 2024 να καταλήξει σε συμφωνία για χρονικό διάστημα έως το 2027. Στο πλαίσιο της τριετίας επιδίωξη είναι να υπάρξει συνεννόηση. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης και διευκολύνει τις εταιρείες και εξασφαλίζοντας διαφάνεια και επιτρέποντας τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των εταιρειών.

 

Διαβάστε επίσης

YouSmile Awards: Μικροί ήρωες και μεγάλες πράξεις

Πώς να αποθηκεύετε τα κεράσια για μεγαλύτερη διάρκεια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.