Ωχρά κηλίδα: Νέα θεραπεία για την κύρια αιτία απώλειας όρασης των ηλικιωμένων

Μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση από την ωχρά κηλίδα, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιο Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και της εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ «Cirrus Therapeutics». Η έρευνα παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Science Translational Medicine».

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (IRAK-M) στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Υπολογίζεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η ακριβής αιτία είναι πολύπλοκη και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων γήρανσης, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής.

Αίτια και συμπτώματα 

Η ηλικιακή εκφύλιση τείνει να εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενή τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Τα άτομα που καπνίζουν έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα τους.

Η εκφύλιση μπορεί να είναι είτε ξηρή είτε υγρή. Η ξηρή μορφή προκαλεί σταδιακή μείωση της όρασης.

Η υγρή μορφή αφορά σε μικρότερη μερίδα ασθενών. Το σύμπτωμα της θολής όρασης σε αυτή τη μορφή εκδηλώνονται πιο άμεσα και αιφνίδια. Οφείλεται στην εμφάνιση νεοαγγείων (παθολογικά αγγεία) στον αμφιβληστροειδή. Από τα αγγεία αυτά εκρέει υγρό ή ακόμη και αίμα, θολώνοντας την όραση.

Ο διαβήτης, η επόμενη πιο συχνή πάθηση που προσβάλλει την ωχρά, προκαλεί χρόνιες διαταραχές στα μικρά αγγεία του σώματος. Έτσι, επηρεάζει και τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας τη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας είναι από τις συχνότερες επιπλοκές του διαβήτη.

Διάγνωση και εξετάσεις για ωχρά κηλίδα

Η διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης και του οιδήματος της ωχράς κηλίδας από διαβήτη ή άλλη αιτιολογία επιτυγχάνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο οφθαλμίατρος και με απεικονιστικές εξετάσεις όπως η OCT (οπτική τομογραφία συνοχής), η OCT αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό), η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία (και πανοραμική αγγειογραφία σε διαβήτη, φλεγμονές και φλεβικές θρομβώσεις), η αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης (επιλεγμένες περιπτώσεις με υποψία χοριοειδικών πολυπόδων και χρόνια κεντρική ορώδη).

Κάποιοι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν υποστεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα παρά μόνο όταν χάσουν μεγάλο μέρος της κεντρικής τους όρασης. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το άλλο μάτι βλέπει καλά. Ο οφθαλμίατρος ωστόσο, μπορεί να διαγνώσει από το πρώιμο κιόλας στάδιο τη νόσο, μέσω μια απλής οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Κλινική εξέταση για έλεγχο όρασης με ειδικό οπτότυπο
  • Οφθαλμοσκόπηση
  • Απεικόνιση του πίσω μέρους του ματιού (έλεγχος παρουσίας υγρού και νεοαγγείων)
  • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και αγγειογραφία με ή χωρίς σκιαγραφικό

Η διάρκεια της πλήρους εξέτασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα περίπου. Εφόσον γίνει αγγειογραφία με σκιαγραφικό, που είναι και η πιο χρονοβόρα διαδικασία, η εξέταση διαρκεί περισσότερο, επειδή απαιτείται έλεγχος αλλεργικής αντίδρασης στην έγχυση του σκιαγραφικού φαρμάκου.

Διαβάστε επίσης 

Γρίπη των πτηνών: Στο Μεξικό ο πρώτος θάνατος ανθρώπου παγκοσμίως

Αγαπηδάκη: Δρομολογούνται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.