Lancet: Τα ανθεκτικά μικρόβια σκοτώνουν σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο

Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από λοιμώξεις που οφείλονται σε ανθεκτικά απέναντι στα αντιβιοτικά μικρόβια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Μάλιστα, όπως εξηγεί σήμερα στο Healthstories.gr o καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νικόλαος Σύψας, στη χώρα μας η μικροβιακή αντοχή και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εμφανίζονται σε μεγάλα ποσοστά και οι θάνατοι είναι αυξημένοι.

Η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έδειξε ότι για την περίοδο 2022 – 2023 η Ελλάδα έχει διπλάσιο ποσοστό ασθενών με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη (12,2%), έναντι 6,8% στην Ευρώπη. Παράλληλα στη χώρα μας χορηγούνται περισσότερα αντιβιοτικά (55,3%, έναντι 36%).

“Αυξάνονται συνεχώς τα πολυανθεκτικά μικρόβια κυρίως στις ΜΕΘ, αλλά και σε όλες τις πτέρυγες των νοσοκομείων. Πλήττονται κυρίως ηλικιωμένοι ασθενείς, που μπαινοβγαίνουν σε νοσοκομεία ή διαμένουν σε ιδρύματα χρόνιας φροντίδας. Αποικίζονται τα μικρόβια αυτά και μπορεί να πάνε και στο αίμα”, αναφέρει ο κ. Ν. Σύψας.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet», σημειώνουν πως αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα ανέρχονται σε 4,95 εκατομμύρια ετησίως από λοιμώξεις που συνδέονται με την ικανότητα των μικροοργανισμών να επιβιώνουν παρά τις αντιμικροβιακές ουσίες, δηλαδή στα ανθεκτικά μικρόβια.

Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πάνω από 750.000 θάνατοι που συνδέονται με την μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συγγραφείς ζητούν επείγουσα παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και την εξασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης στα αντιβιοτικά μέσω της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την προώθηση των εμβολιασμών, της πρόσβασης σε ασφαλές νερό και αποχέτευση και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων, μειώνοντας έτσι τις λοιμώξεις και τη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης, την επέκταση της πρόσβασης σε υπάρχοντα και νέα αντιβιοτικά, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές που χάνονται από βακτηριακές λοιμώξεις. Τέλος, την αύξηση των επενδύσεων σε νέα αντιβιοτικά, εμβόλια και διαγνωστικά εργαλεία που να είναι προσιτά και προσβάσιμα στους ασθενείς που έχουν ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ερευνητές προτείνουν φιλόδοξους αλλά εφικτούς παγκόσμιους στόχους για το 2030, που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι στόχοι αυτοί είναι η μείωση κατά 10% της θνησιμότητας από την μικροβιακή αντοχή με την κλιμάκωση των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας για την πρόληψη των λοιμώξεων και τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, η μείωση κατά 20% της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών στον άνθρωπο, όπως για ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις που δεν απαιτούν αντιβιοτικά, και η μείωση κατά 30% της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα.

Διαβάστε επίσης

Δέκα συχνές ερωτήσεις για την κατάψυξη ωαρίων

Οι μετακινήσεις στελεχών, ο «οικονόμος» Άρης κι ένα quiz που θα συζητηθεί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.