«Τρία στα τέσσερα ογκολογικά φάρμακα δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί. Αν περνούσαν από ογκολογικά συμβούλια, θα είχαν κοπεί». Τη… βόμβα έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΕΦ στην Τρίπολη, για τις επενδύσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Άδωνις: «Τρία στα τέσσερα ογκολογικά φάρμακα δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί»
«Οι γιατροί, που γράφουν τα ογκολογικά φάρμακα, ντρέπονται να το πουν. Για αυτόν τον λόγο θα ενεργοποιηθούν άμεσα τα ογκολογικά συμβούλια των νοσοκομείων, σε συνεργασία με την Ένωση Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Υποστήριξε ότι αυτό του ζήτησαν οι ογκολόγοι, σε συνάντηση που είχαν, αν όχι σε όλα, σε κάποια νοσοκομεία.
Οι ελλείψεις και τα φθηνά φάρμακα
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις ελλείψεις φαρμάκων, χαρακτηρίζοντας λάθος την πολιτική για τα φθηνά φάρμακα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνεται εν πολλοίς η πολιτική για τα φθηνά φάρμακα. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι, χάρη στις επενδύσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, οι ελλείψεις αυτές δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια.
Προανήγγειλε την επέκταση του επενδυτικού clawback και μετά το τέλος του RRF, ανακοινώνοντας ευρεία συνάντηση με τη φαρμακευτική αγορά τις επόμενες 15 μέρες. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η πιο βασική του αποστολή είναι ο έλεγχος των υποχρεωτικών επιστροφών και ότι θα διευρυνθεί το δικαίωμα αίτησης για αύξηση της τιμής σε φθηνά φάρμακα.
«Αν δεν ελεγχθεί το clawback, δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακό τους», είπε ο Υπουργός Υγείας.
Ειδικότερα για το επενδυτικό clawback – η πρώτη φάση του οποίου ξεκίνησε το 2019 – είπε ότι είχε πολύ καλά αποτελέσματα πολύ γρήγορα και προανήγγειλε ότι στόχος είναι, μετά την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, να προχωρήσει και η τρίτη φάση του.
«Την περίοδο της COVID η χώρα δεν έμεινε χωρίς φάρμακα, χάρη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ένα κομμάτι των ελλείψεων φαρμάκων δεν είναι οι παράλληλες εξαγωγές, ο κυριότερος είναι οι πολύ χαμηλές τιμές των φαρμάκων. Είναι τελείως λάθος η πολιτική για τα φθηνά φάρμακα. Κάνουμε φάρμακα κάτω του κόστους».
Και πρόσθεσε: «Βασική μου αποστολή είναι να ελέγξουμε τις υποχρεωτικές επιστροφές, που έχουν φθάσει σε ανεξέλεγκτα ύψη. Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι να βρίσκει κάθε ασθενής το φάρμακό του. Αν δεν ελεγχθεί το clawback, δεν θα έχει ο ασθενής το φάρμακό του. Πολυεθνικές εταιρείες αρνούνται να φέρουν καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα. Ή δεν θα μπορούμε να το δώσουμε το φάρμακο στον ασθενή ή θα το δίνουμε με μεγάλη καθυστέρηση. Οι επιτροπές ειδικών έχουν στόχο να λαμβάνουν όλοι τη θεραπεία που χρειάζονται, όχι, όμως, για θεραπείες που τις θέλουν για άλλους λόγους.
Ο στόχος του ελέγχου του clawback είναι στόχος επιβίωσης των ασθενών μας».
Το μήνυμα στις πολυεθνικές
Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης εξήρε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και αναφέρθηκε και στις πολυεθνικές εταιρείες, στέλνοντάς τους ένα μήνυμα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ορισμένες φορές οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν παράπονα, ότι λαμβάνουμε μέτρα υπέρ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Δεν ξεχωρίζουμε καμία εταιρεία λόγω εθνικότητας. Μπορούν να έρθουν να κάνουν εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα. Ας έρθουν εδώ να επενδύσουν. Ας πάρουν λεφτά από το επενδυτικό clawback και ας φτιάξουν επενδυτικές μονάδες στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Η επίσκεψη στο νοσοκομείο Τρίπολης
Λίγο πριν έρθει στην εκδήλωση της ΠΕΦ στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.
Συγκεκριμένα μετέβη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου, αιφνιδιάζοντας τους πάντες και συνομίλησε με ασθενείς και με το προσωπικό.
Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και άκουσε τα σχέδια ενίσχυσης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων.
Διαβάστε επίσης
Η αναζήτηση του Ορφανού για τις κλινικές μελέτες, τα χαμένα φάρμακα και οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ
Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου: 6+1 συχνά ερωτήματα