Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων ιλαράς – Έκκληση Παγώνη για εμβολιασμό

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η έξαρση των κρουσμάτων της ιλαράς. Όπως τονίζει σε  πρόσφατη σχετική έκθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρώπη βλέπει τα περιστατικά να αυξάνονται συστηματικά, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

«Η ιλαρά είναι μία ιογενής λοίμωξη. Τώρα τι έγινε στην Ευρώπη και από το 2022 και μετά φτάσαμε από 914 περιστατικά στα 30.000 το 2023, τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Το εμβόλιο της ιλαράς είναι δύο δόσεις. Το διάστημα αυτό, αρκετοί γονείς έκαναν μόνο τη μία δόση και έτσι δεν καλύπτεται η προστασία», είπε αρχικά μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και συνέχισε:

«Μετά αυτό εξαπλώθηκε. Τα παιδάκια τώρα πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν με οδηγίες από παιδιάτρους. Δεν ανησυχεί τόσο η ιλαρά αλλά οι επιπλοκές της ιλαράς ο είναι η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα και η πνευμονία».

Συνεχίζονται οι ιώσεις στα παιδιά

Η ίδια, έκανε λόγο, και για τα περιστατικά κορονοϊού και γρίπης, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες. «Ο κορονοϊός είναι σε ύφεση, οι ιώσεις συνεχίζουν, η γρίπη συνεχίζει. Αυτό θα πάει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία», σημείωσε και κατέληξε τονίζοντας:

«Το θέμα είναι ότι χρειάζεται προσοχή, οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό. Και τα παιδάκια και έχουν δοθεί οδηγίες. Συνεχίζονται οι ιώσεις στα παιδάκια».

Επιπλοκές

Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες >20 ετών (1,2,6). Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το ΚΝΣ, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%) η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%), η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%) που προβάλλει με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα.

Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE), είναι σπάνια επιπλοκή, εμφανίζεται μετά παρέλευση κατά μέσο όρο 7 ετών από την εκδήλωση της ιλαράς και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς που παραμένει και πολλαπλασιάζεται μετά την αποδρομή της νόσου (1,2,6). Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό: πνευμονία (30%), μέση πυώδης ωτίτιδα (29%), ιγμορίτιδα (25%) (6). Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό (1,6).

Διαβάστε επίσης 

Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

O Άδωνις, τα γενόσημα και τo άγχος των καινοτόμων

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.