Υποχρεωτική η μάσκα στο νοσοκομείο «Μεταξά» για το προσωπικό και τους επισκέπτες έως το τέλος Ιανουαρίου. Την απόφαση έλαβε ο διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Λοιμώξεων, της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Με την ίδια απόφαση, έως το τέλος Ιανουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή και άλλα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αφορούν το επισκεπτήριο και τη συνοδεία των ασθενών.
Στόχος, η προστασία των ογκολογικών ασθενών από τη γρίπη, τον κορoνοϊό και τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, μετά την έξαρση των κρουσμάτων, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τα νοσοκομεία αποφασίζουν επικαιροποίηση μέτρων
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε ότι η Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου να έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των μέτρων προστασίας από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όταν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο, προς όφελος των ασθενών.
Σε ό,τι αφορά το επισκεπτήριο, θα επιτρέπεται η είσοδος στο «Μεταξά», μόνο με rapid test έως 72 ωρών, ενώ ανά ασθενή θα υπάρχει μόνο ένας συνοδός, στον οποίο θα δίνεται η ειδική κάρτα επισκεπτηρίου.
ΙΣΘ: Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας στις υγειονομικές μονάδες
Στο μεταξύ, η μάσκα στις υγειονομικές μονάδες και στις δομές ευάλωτων ομάδων, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Σύμφωνα με τον ΙΣΘ, ο ιός επανήλθε δριμύτερος λόγω της μακράς περιόδου ύφεσης αλλά και της εμφάνισης νέας υποπαραλλαγής, πιο μεταδοτικής, όπως αποδεικνύεται από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
«Οι συνάνθρωποι μας, κυρίως με υποκείμενα προβλήματα και κάποιας ηλικίας, δεν πρέπει να χαλαρώνουν και πρέπει να φοτούν μάσκα. Ο ΙΣΘ πολλές φορές έχει τονίσει ότι ο ιός είναι εδώ και οφείλουμε ως ιατρική κοινότητα να το υπενθυμίζουμε συνεχώς» σημείωσε ο κ. Νίτσας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι οι δε γιατροί τόσο του ΕΣΥ όσο και του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε εγρήγορση και ζητούν «καλύτερο συντονισμό στα μέτρα προστασίας των δομών υγείας, με περισσότερους ελέγχους και λιγότερες επισκέψεις συγγενών και φίλων σε θαλάμους». Ο κ. Νίτσας επισήμανε επίσης ότι «καθώς η εμβολιαστική κάλυψη για τη νόσο COVID -19 και τη γρίπη των ευπαθών ομάδων παραμένει χαμηλή, η χρήση της μάσκας κρίνεται άκρως επιβεβλημένη».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζει ότι και η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν κίνδυνο και γι αυτό εμβολιάζονται.
Διαβάστε επίσης
COVID-19: Ραγδαία αύξηση της υποπαραλλαγής JN.1 παγκοσμίως καταγράφει το CDC