Κάψουλα, που καταπίνεται και δονείται στο στομάχι, στέλνοντας μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο, με σκοπό τον περιορισμό του φαγητού, έφτιαξαν μηχανικοί από το MIT.
Όταν τρώμε ένα μεγάλο γεύμα, το στομάχι στέλνει σήματα στον εγκέφαλό ότι υπάρχει μία αίσθηση πληρότητας, και αυτό μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ώρα να σταματήσουμε να τρώμε. Ένα στομάχι γεμάτο υγρά μπορεί επίσης να στείλει αυτά τα μηνύματα, γι’ αυτό οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα συχνά πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν φάνε.
Οι μηχανικοί του MIT έχουν τώρα βρει έναν νέο τρόπο για να αξιοποιήσουν αυτό το φαινόμενο, χρησιμοποιώντας μια κάψουλα που δονείται μέσα στο στομάχι. Αυτές οι δονήσεις ενεργοποιούν τους ίδιους υποδοχείς που δραστηριοποιούνται όταν το στομάχι είναι διατεταμένο, δημιουργώντας μια απατηλή αίσθηση πληρότητας.
Σε ζώα στα οποία χορηγήθηκε αυτή η κάψουλα κορεσμού 20 λεπτά πριν το φαγητό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η θεραπεία όχι μόνο διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών που σηματοδοτούν τον κορεσμό, αλλά μείωσε επίσης την πρόσληψη τροφής από τα ζώα κατά περίπου 40%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Advances.
Οι επιστήμονες έχουν πολλά περισσότερα να μάθουν για τους μηχανισμούς που επηρεάζουν το ανθρώπινο σωματικό βάρος, αλλά εάν περαιτέρω έρευνα υποδηλώσει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στους ανθρώπους, ένα τέτοιο χάπι μπορεί να προσφέρει έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, λένε οι ερευνητές.
Όπως αναφέρεται στο News MIT, η τρέχουσα έκδοση της κάψουλας έχει σχεδιαστεί για να δονείται για περίπου 30 λεπτά μετά την άφιξη στο στομάχι, αλλά οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν την πιθανότητα να την προσαρμόσουν ώστε να παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, όπου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί ασύρματα.
Στις μελέτες σε ζώα, τα χάπια πέρασαν από την πεπτική οδό μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα ζώα δεν εμφάνισαν σημάδια απόφραξης, διάτρησης ή άλλες αρνητικές επιπτώσεις ενώ η κάψουλα ήταν στο πεπτικό τους σύστημα.
Διαβάστε επίσης
Φόβοι και φοβίες στα παιδιά: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;