Οι συχνές λοιμώξεις του χειμώνα και πώς θα τις αποφύγετε

Για τις λοιμώξεις του χειμώνα, τα εμβόλια και πώς θα προστατευτούμε,  μίλησε στο MEGA, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Η κ. Πουλάκου, μίλησε για τις αρρώστιες του χειμώνα, αλλά και τον κορωνοϊό που δεν έχει φύγει. «Μπαίνουμε σε μία περίοδο που αναζωπυρώνεται και η γρίπη. Από τον κορωνοϊό δεν έχουμε ξεμπλέξει και είναι η εποχή όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι πάνω από 200 ιοί αναπνευστικοί ιοί που κάνουν λοιμώξεις που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί και ως πνευμονία» εξήγησε.

 Εμβολιασμός 

«Έχουμε μια πάρα πολύ καλή φαρέτρα με εμβόλια που απευθύνονται πρωτίστως στους ευπαθείς αλλά και στον κοινό πληθυσμό και ενάντια στις λοιμώξεις. Η γρίπη είναι ένα νόσημα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια, ο κόσμος όμως φαίνεται πως έχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Για την Ελλάδα η κατάλληλη εποχή είναι ο Νοέμβριος γιατί το επιδημικό κύμα της γρίπης το περιμένουμε από τον Δεκέμβριο και μετά», τόνισε, ενώ για τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου επεσήμανε:

«Τώρα έχουμε περάσει στην περίοδο της επιδημίας και έχουμε λίγες νοσηλείες σε κλινικές και ΜΕΘ. Το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου μπορούμε να τα κάνουμε την ίδια μέρα σε διαφορετικό χέρι. Οι άνθρωποι που δεν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας μπορούν να πάνε στο φαρμακείο και με το ΑΜΚΑ τους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης».

«Για τα παιδιά, αν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, αποφασίζει ο παιδίατρος ποια πρέπει να εμβολιάσουν προληπτικά. Έχει υπάρξει κορεσμός στο εμβόλιο του κορωνοϊού, έχει υπάρξει μια κόπωση ωστόσο τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, ο κόσμος τα εμπιστεύεται», κατέληξε η γιατρός.

Διαβάστε επίσης 

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Τα αντιβιοτικά για κοινές παιδικές λοιμώξεις δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, σύμφωνα με νέα μελέτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.