«Με βλέπεις;»: Νέα καμπάνια για τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων Α21, παρουσίασαν τη νέα ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Με Βλέπεις;» για τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στόχος, η ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών πρώτης γραμμής για τη νέα καμπάνια. Παράλληλα, κατά την εκδήλωση έγινε και παρουσίαση της υπόθεσης εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων τον περασμένο Ιούνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση 52 γυναικών με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στο κοινό να καταλάβει ότι η ενημέρωση αποτελεί όπλο, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, είναι δηλαδή το πρώτο βήμα και άλλωστε η διάσωση αυτών των γυναικών ξεκίνησε από ένα τηλεφώνημα στην γραμμή 1109, όταν ένας πολίτης είδε μια ύποπτη δραστηριότητα στην πολυκατοικία του και αυτό τον ώθησε να πάρει τηλέφωνο στη γραμμή κι έτσι εμείς να στείλουμε τις πληροφορίες με τη μορφή αναφοράς στην αστυνομία και εκείνοι να συνεχίσουν την έρευνα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Ντονοπούλου που είναι διευθύντρια της A21, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 19 τοποθεσίες σε 14 χώρες του κόσμου.

50.000 θύματα trafficking στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την κ. Ντονοπούλου οι παγκόσμιες στατιστικές αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες δουλείας αυτή τη στιγμή ενώ για την Ελλάδα υπάρχει έρευνα που εκτιμά ότι περίπου 50.000 άνθρωποι είναι θύματα trafficking και ζουν σε συνθήκες δουλείας.

«Δυστυχώς η ανθρώπινη φύση και αξιοπρέπεια θεωρείται παρεχόμενη υπηρεσία από εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η ζήτηση δηλαδή, και αν δεν χτυπήσεις τη ζήτηση δεν μπορείς να χτυπήσεις το έγκλημα γιατί στο έγκλημα υπάρχει το θύμα, υπάρχει ο δουλέμπορος αλλά υπάρχουν και οι πελάτες είτε άμεσα είτε έμμεσα. ‘Αρα, ο στρατηγικός μας στόχος είναι η λεγόμενη εθνική νομοθεσία όλων αυτών των νομοθετημάτων, όλων αυτών των σχεδίων δράσης που έχουμε υπογράψει και κυρώσει ως χώρα. Ως πολιτικός και νομικός πολιτισμός είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο αλλά η εφαρμογή τους χωλαίνει.

Χρειάζεται ακόμα περισσότερη γνώση και εξωστρέφεια από όλους μας, ευαισθητοποίηση του κόσμου και κυρίως επαγγελματίες πρώτης γραμμής οι οποίοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την ευάλωτη θέση αυτών των ανθρώπων και είτε να τους βοηθήσουν πριν πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, είτε βεβαίως αφού πέσουν», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Διέλευσης, γιατί λόγω της γεωγραφικής της θέσης ενώνει την Ευρώπη με τις υπόλοιπες ηπείρους και προορισμού λόγω μεγάλης ανάγκης για φθηνό εργατικό δυναμικό και μεγάλης ζήτησης για υπηρεσίες σεξ, επισημαίνει η κ. Ντονοπούλου της A21.

«Οι διακινητές κυνηγούν θύματα όλων των ηλικιών, όλων των υποβάθρων και εθνικοτήτων», επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης και προσέθεσε ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία σε αυτό το φαινόμενο και ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ορατός, αναφερόμενος στο σύνθημα της καμπάνιας. «Ο κάθε άνθρωπος, έχει το δικαίωμα να είναι ορατός, να ακούγεται και να γίνεται σεβαστός και να έχει αξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης.

Σεξουαλική εκμετάλλευση: Νέα καμπάνια ενημέρωσης

Με την εκπαίδευση διερμηνέων που εργάζονται σε δομές μεταναστών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της διεθνούς οργάνωσης Α21 «ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ;», έδωσε το «παρών» η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση, στη διάρκεια της οποίας εκπαιδεύθηκαν οι επαγγελματίες που κατ’ εξοχήν έρχονται σε επαφή με πιθανά θύματα από σεξουαλική εκμετάλλευση, και οι οποίοι, καθώς μιλούν τη γλώσσα τους, έχουν την ευκαιρία να τους προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ευκολία και την δυνατότητα να συμβάλουν στην εξιχνίαση αυτού του διεθνικού εγκλήματος.

Στην τρίτη αυτή εκπαιδευτική σειρά συμμετέχουν διερμηνείς από 8 διαφορετικές χώρες καταγωγής (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο, Ελλάδα, Ιράκ, Γεωργία, Συρία, Τουρκία) που μιλούν τουλάχιστον 13 διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, ουρντού, παντζάμπι, φαρσί, γαλλικά, βερβερικά, αραβικά, ισπανικά, τουρκικά, κουρμάντζι/κουρδικά, αγγλικά, χίντι).

Διαβάστε επίσης

Δύο στα τρία παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί «σεξουαλική βλάβη» στο διαδίκτυο – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για την προστασία τους

Η καλή σεξουαλική ζωή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.