Το τελευταίο 24ωρο έχουν προσέλθει στα ΤΕΠ των μονάδων Υγείας στη Θεσσαλία, 1.272 πολίτες, εκ των οποίων 32 έχουν καταγραφεί με λοίμωξη του γαστρεντερικού και 86 με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.
Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για κορονοϊό. «Παρατηρείται μία μικρή αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας γαστρεντερίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού, χωρίς να υπερβαίνουν όμως τα αναμενόμενα στο συγκεκριμένο πληθυσμό», είπε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Νοσηλείες και έξαρση κορονοϊου στη Θεσσαλία
Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 6 νέες νοσηλείες με γαστρεντερίτιδα και 15 νέες με λοίμωξη του αναπνευστικού. «Δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρησης περιοχές» είπε ο κ. Σερέτης. Σχετικά με κρούσματα λεπτοσπείρωσης είπε ότι σήμερα δεν διαγνώστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης ανέρχεται στα 9, εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και 2 νοσηλεύονται.
Αναφερόμενος στην αύξηση που παρουσιάζεται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού υπογράμμισε η οποία πιθανώς οφείλεται στην έξαρση των λοιμώξεων κορονοϊού, που παρατηρείται στη Θεσσαλία, όπως και στις περισσότερες περιοχές της Επικράτειας.
Εντοπίστηκε, επίσης, ένα κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Τέλος, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί έναντι του τετάνου 1.761 άτομα και 164 παιδιά έναντι της ηπατίτιδας Α.
Καταλληλότητα νερού στη Θεσσαλία
Αναφορικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία, ο κ.Σερέτης ανέφερες πως, έως σήμερα 29/09/2023, 08:00 π.μ., έχουν πραγματοποιηθεί 1.208 λήψεις δειγμάτων. Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:
Στον Δήμο Βόλου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, έως ότου ανακοινωθούν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.
Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου
Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αφετών και τον οικισμό Κορόπης Μηλεών.
Στον Δήμο Αγιάς
Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τη δημοτική κοινότητα Αγιάς και τις τοπικές κοινότητες Δήμητρας, Αμυγδαλής, Στομίου και Καστρίου.
Στον Δήμο Σοφάδων
Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Καππαδοκικού και Πασχαλίτσας.
Στον Δήμο Μουζακίου: Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής και Αγίου Ακακίου.
Στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα
Το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο.
Στον Δήμο Τρικκαίων
Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Ελληνοκάστρου.
Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Σοφάδων, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Τρικκαίων με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.
Σημειώνεται πως, οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά.
Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).
Διαβάστε επίσης
Η Bristol Myers Squibb στηρίζει τους πληγέντες της Θεσσαλίας