ΠΟΥ: «Μέτριος» ο κίνδυνος από την κατάληψη εργαστηρίου στο Σουδάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι βρήκε, έπειτα από αποτίμηση κινδύνου που διενήργησε, ότι υπάρχει “μέτριος κίνδυνος” που να σχετίζεται με την κατάληψη εργαστηρίου δημόσιας υγείας στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ από ένα από τα εμπόλεμα μέρη.

«Η κατάσταση και ο κίνδυνος εκτιμώνται ως μέτριοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟY, Τάρικ Τζασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Κατάληψη εργαστηρίου 

«Αυτό συμβαίνει γιατί το εργαστήριο δεν μπορεί να παρέχει την κύρια λειτουργία του, που είναι η ανάλυση και τα διαγνωστικά μέσα, λόγω της έλλειψης καυσίμων και εκπαιδευμένου προσωπικού».

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Σουδάν δήλωσε, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ην περασμένη εβδομάδα πως υπήρχε «υψηλός βιολογικός κίνδυνος» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, μετά την κατάληψη από ένα από τα εμπόλεμα μέρη του εργαστηρίου όπου φυλάσσονταν παθογόνοι οργανισμοί, όπως ο ιός της χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά.

Σουδάν: Πάνω από 800.000 άνθρωποι θα μεταναστεύσουν

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από το Σουδάν ως αποτέλεσμα των εμπόλεμων συρράξεων που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πολλοί που είχαν φτάσει στο Σουδάν όντας ήδη πρόσφυγες από άλλες χώρες.

«Αν δεν υπάρξει μια γρήγορη επίλυση αυτής της κρίσης θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να αναγκάζονται να τρέπονται σε φυγή προς αναζήτηση ασφάλειας και βοήθειας», είπε ο Ραούφ Μαζού σε ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη..

Επιπρόσθεστα ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, σχεδόν 73.000 άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στις εξής χώρες: Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Αίγυπτο, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λιβύη.

Στην ίδια ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών του ΟΗΕ, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Σουδάν προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση μετατρέπεται σε μια «γενικευμένη καταστροφή», σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος διάχυσης σε γειτονικές χώρες είναι ανησυχητικός.

«Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες καταστροφικών μαχών στο Σουδάν, μια σύγκρουση που μετατρέπει την ανθρωπιστική κρίση του Σουδάν σε μια γενικευμένη καταστροφή», δήλωσε μέσω σύνδεσης βίντεο ο Αμπντού Ντιένγκ, κάτοικος και συντονιστής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης 

Καινοτομία στην Υγεία: Τι σημαίνει για τους ασθενείς, η ανάγκη για κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο

Αύξηση της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους κατά την διάρκεια της πανδημίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.